latinica  ћирилица
27/02/2015 |  10:53 | Autor: SRNA

Srbac - promocija knjige "Trinaesti stepenik"

Pjesnikinja iz Doboja Јovanka Stojčinović Nikolić promovisala je u srbačkoj Narodnoj biblioteci zbirku pjesama "Trinaesti stepenik" koju je Udruženje književnika Republike Srpske proglasilo najboljom u 2014. godini.

Riječ je o zreloj pjesnikinji koja ove godine obilježava 40 godina plodnog rada, jer je njena prva zbirka "Zvijezda skitača" objavljena u Doboju 1975. godine, rekla je Branka Sančanin, koja je vodila književnu veče.

Nikolićeva je istakla da je dirnuta pozivom da ponovo dođe u Srbac koji doživljava kao svoj drugi zavičaj, a Bardačku likovnu koloniju, koju redovno posjećuje, kao svoj duhovni preporod.

"U mojim pjesmama ima puno autobiografskog i zavičajnog, jer smatram da nije potrebno uzimati ništa tuđe. Ima mnogo toga što smo sami osjetili i doživjeli i to treba zapisati i staviti na papir", rekla je Nikolićeva i potom pročitala nekoliko pjesama.

Profesor srpskog jezika Miloš Milinčić rekao je da je ovo književno veče u Srpcu "razbilo sivilo svakodnevice", naglašavajući da s njega nosi divne impresije.