latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:32 | Autor: Glas Srpske

O smanjenju broja klubova u PL BiH odlučuju entitetski savezi

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici u Zenici odlučili su da se o smanjenju broja klubova u Premijer ligi najprije izjasne čelnici entitetskih saveza.

Naime, dva prijedloga smanjenja broja ekipa sa 16 na 12 u bh. društvu najboljih, koja je prethodno izradila tročlana komisija kojoj je predsjedavao potpredsjednik FS BiH Darko Ljubojević i u kojoj su još bili Јosip Bevanda i Nurudin Peštalić, prezentovana su 15-orici članova IO FS BiH. Oni su se dogovorili da se do naredne sjednice o ovom pitanju izjasne entitetski, odnosno Fudbalski savez Republike Srpske i FS BiH, piše Glas Srpske.

"Nakon i na osnovu mišljenja i entitetskih saveza, IO FS BiH utvrdiće jedinstven prijedlog o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH, koji će preporučiti Skupštini FS BiH na usvajanje na redovnoj godišnjoj sjednici koja bi trebalo da se održi u aprilu ili najkasnije maju ove godine", potvrdili su iz Izvršnog odbora FS BiH.

Stav Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske je odranije poznat.

"Kategorični smo kod stava da se Premijer liga smanji na 12 klubova. Za srijedu je zakazana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske i tada ćemo definitivno to potvrditi, jer ne vjerujem da će biti korekcija na ovom pitanju", naglasio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković.

Prema prvom prijedlogu, Premijer liga BiH bi od sezone 2016/17. sa 16 odmah bila smanjena na 12 klubova. Druga opcija je da u sezoni 2016/17. šampionat broji 14 umjesto sadašnjih 16 timova, a godinu kasnije da se smanji sa 14 na 12 ekipa.