latinica  ћирилица
01/03/2015 |  15:50 | Autor: RTRS

Foča: Za Spasilački klub "Volf" nema prepreka! (VIDEO)

Na međunarodni dan Civilne zaštite donosimo vam priču o Spasilačkom klubu „Volf“ iz Foče. Za nešto više od osam godina postojanja ovaj klub učestvovao je širom Srpske, Federacije BiH i Crne Gore u stotinama akcija spasavanja ljudi i imovine u poplavama, snježnom nevremenu, ali i ostalim neprilikama.

Iako su nevladina organizacija, često imaju vježbe i pripreme. U svoj dobrotvorni dnevnik ispisuju i pomoć starim i iznemoglim. 

U prošloj godini odazivali su se na pozive za pomoć od Zenice, Doboja, Brčkog, Gacka, Višegrada do susjedne Crne Gore. Spasavali su živote od poplava, izgubljene u planinskim vrletima i divljalim planinskim rijekama i nastradale u saobraćajnim nezgodama.

- Stižemo jednostavno svuda, vježbamo, povezani smo sa svim službama u regionu tako da često idemo na ispomoć, rekao  Nenad Ikonić predsjednik Spasilačkog kluba „Volf“ Foča.

Nenad i Duško petnaest godina su uložili da bi ekipa „fočanskih vukova“ spremno mogla da interveniše i spasava,ali i da se odupre svim preprekama na koje nailaze. Tako je bilo i prije tri godine kada su iz snijegom okovanog fočanskog sela Šadići spasili starog i od bolesti iznemoglog mještanina.

Stalno vježbanje i održavanje kondicije, usavršavanje na međunarodnim treninzima – rezultirali su da se iz svih akcija vraćaju kao pobjednici. Odlično osmišljena strategija, iskustvo i procjena pojedinca, grupu čini uspješnom.

- Prvenstveno se radi na ličnoj bezbjednosti ,jer nema vajde raditi bilo kakvu akciju ako ti lično kao spasilac nisi siguran i da ugroziš ljude koji su sa tobom. Znači prvenstveno mora dobra procjena da se uradi, istakao je Duško Đurić, član Spasilačkog kluba „Volf“ Foča

"Fočanski vukovi" raspoređeni u timove za podvodno deminiranje, spasavanje na vodi i pod vodom i u planinama, spelo spasavanje nosioci su prestižnih međunarodnih sertifikata i brojnih priznanja među kojima su - Medalja zasluga za narod dodijeljena od predsjednika Srpske i Orden viteza Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu.