latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:11 | Autor: RTRS

Brčko, klizišta: Mještani iz ugroženih kuća pakuju stvari i sele (VIDEO)

Zasićenost zemljišta vodom do početka zime, usložile su proteklih dana intenzivne padavine, zbog kojih su se na području Brčkog pojavila mnoga klizišta.

Od 20 porodica, najugroženije su šest u Donjem Breziku, kojima je preporučeno da zbog bezbjednosti, napuste kuće, dok se vodotok potoka Blizna ne sanira. Neke porodice sklanjaju namještaj, a narednu noć će, kažu, prespavati kod rodbine. 

Četvoročlana porodica Ramiza Šaleševića iz Donjeg Brezika kod Brčkog noćila je u svojoj kući, ali su već jutros namještaj sklonili kod komšija. Kažu da im je boravak u kući rizičan.

Kuća 80- godišnje starice Pelke Davidović, svakim danom sve više gubi tlo pod temeljem. Ako rječica Blizna nastavi istim intenzitetom da potkopava temelj, kuća će se uskoro srušiti. Strah je, kaže, ovdje zanoćiti.

Vlada će intervenisati tek nakon prestanka padavina. U resornom vladinom odjeljenju ističu da bez sistemskog rješavanja klizišta, nema trajnije bezbjednosti građana.

- Naše je viđenje, kao odjeljenja da ako se ovo ne bude saniralo da će Brčko pretrpiti štete preko milion maraka. Јa mislim da je to dovoljan argument da se ovaj vodotok sredi, istakao je Uroš Vojnović, šef odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Distrikta.

Geolozi opominju. Potrebno je što prije formirati službu koja bi geomehaničkih istraživanjem odredila lokaciju, na kojoj bi stambeni objekat bio trajno bezbjedan, bez obzira na klizišta i poplave.

- Znači, ispitivaće se čvrstoća tla, gdje će se temeljiti temelj tog objekta, da ne bi dolazilo do ovakvih posljedica, istakla je Vanja Piperac, geolog.

Osim u Donjem Breziku, saniranje klizišta iz prošle godine očekuju i na Burića brdu, Zoviku i Štrepcima.