latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:20 | Autor: TANЈUG

Dačić Keriju: Pojednostavljeno gledanje na Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je prilikom nedavnog susreta sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem, potvrđena podrška SAD prema Srbiji kao zemlji koja predsjedava OEBS-u, kao i da je bilo riječi o Kerijevoj izjavi da je Srbija "na liniji vatre između Rusije i Zapada."

- Keri je rekao da je na raspolaganju kada je riječ o političkim odlukama koje OEBS treba da donosi u narednom periodu i istakao zadovoljstvo što Srbija ima sve značajniju ulogu i važne rezultate koje smo postigli u regionalnoj saradnji, pozdravljajući rezultate postignute u dijalogu sa Prištinom u Briselu, rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema riječima srpskog ministra ,on je skrenuo pažnju Keriju, povodom izjave da da se -Srbija nalazi na liniji vatre između Rusije i Zapada- da se na Zapadu ponekad pojednostavljeno gleda na međunarodni položaj Srbije.

- Srbija nije isto što i neke druge zemlje bivšeg istočnog bloka, jer Јugoslavija tamo nikada nije bila. U Srbiji ne postoji nikava dilema da imamo dobre odnose sa Rusijom i imaćemo ih i dalje, ali naše strateško opredjeljenje je članstvo u EU, naveo je Dačić.

On je kazao da je "u nekim naslovima" pisalo da je rekao da Srbija ide u EU, a da Rusija nije strateško opredeljenje Srbije, što nije tačno.

- Nisam rekao ništa u tom smislu. Mi smo prijatelji sa Rusijom i to je jedan od prioriteta naše spoljne politike, ali naš strateški cilj u smislu našeg ukupnog kretanja je članstvo u EU, rekao je Dačić.

On je istakao da je rekao Keriju da Rusija povodom toga ne vrši pritisak na Srbiju, a Keri je, dodao je Dačić, objasnio da "nije ništa loše mislio, već je samo navodio zemlje koje bi se mogle naći pod tim pritiskom."

Dačić je kazao da je pozvao Kerija da u decembru dođe u Srbiju na ministarsku sjednicu OEBS, a povodom "nekih napisa" da je pozvao u posjetu i američkog predsjednika Baraka Obamu, šef srpske diplomatije je podsjetio da nije na funkciji koja mu dozvoljava da poziva u posjetu šefove država.