latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:25 | Autor: SRNA

Sastanak o sastavu nove Vlade FBiH, Komšić napustio sastanak

Delegacije HDZ-a BiH, SDA i DF-a počele su sastanak u Sarajevu, u pokušaju da postignu dogovor o sastavu nove Vlade Federacije BiH.

- Ostajemo kod zahtjeva za isti broj ministarstava koliko bi ih imao HDZ BiH. Dovoljno je ustupaka urađeno kod Savjeta ministara BiH, i kod Vlade Federacije BiH neće biti popuštanja, rekao je član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje da bude postignut dogovor o formiranju federalne vlasti, ali i najavio mogućnost formiranja novih parlamentarnih većina ukoliko sastanak bude neuspješan.

Delegaciju SDA čine Bakir Izetbegović i Adil Osmanović, HDZ-a BiH Dragan Čović i Marinko Čavara, te DF-a Željko Komšić, Emir Suljagić i Sifet Podžić.

Prvi sastanak o formiranju Vlade FBiH održan je 22. februara, nakon što je dogovoren novi sastav Savjeta ministara BiH.

Komšić napustio sastanak

Lider DF-a Željko Komšić napustio je sastanak nakon pola sata, istakavši da više neće učestvovati u daljim razgovorima o ovoj temi, jer je SDA pristala na određen ustupke HDZ-u.

- Nismo mogli doći do dogovora. SDA je pristala da u Vladi FBiH ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministardtava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Savjeta ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF, rekao Komšić novinarima nakon što je napusti sastanak.

Komšić je istakao da će DF podržati formiranje "manjinske vlade" samo iz razloga da bi se došlo do formiranja Vlade FBiH.

On je istakao da će DF ostati dio vlasti u Savjetu ministara BiH, ali da će se "ukoliko kažu da DF smeta u Savjetu ministara, povući".