latinica  ћирилица
01/03/2015 |  19:19 | Autor: RTRS

Deklaracija HNS-a na meti oštrih kritika iz Sarajeva (VIDEO)

Јuče usvojena Deklaracija HNS, kojom se traži teritorijalna i ustavna reorganizacija BiH, danas je na meti oštrih kritika iz Sarajeva.

Osude je izazvala i izjava predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, u kojoj se navodi da se BiH može urediti samo kao decentralizovana država.

Iz Demokratske fronte poručuju – Karamarkova izjava je ratnohušačka, a ciljevi Sabora pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem, zbog čega će u nama uvijek imati protivnike.

Reagovao je i predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić – duboko je zabrinut zbog očiglednog pokušaja da se unutrašnja politička pitanja BiH ponovo uređuju spolja.

S druge strane, predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako prijedlozi o uređenju BiH, koji su sadržani u Deklaraciji HNS-a, ne dijele Bosnu i Hercegovinu već se traži reorganizacija države i donošenje novog Ustava BiH. 

- Bosna i Hercegovina se može urediti samo kao decentralizovana, pravna i socijalna država sastavljena od federalnih jedinica sa jednakim pravima i odgovornostima-. Ovo je, po mišljenju mnogih, ratnohušački stav predsjednika HDZ, Tomislava Karamarka kojim je uzburkao političku javnost u BiH. Šta je ovo ako ne poziv na raspad, smatraju u Stranci za BiH.

- Ovakav stav čelnika najjače opozicione stranke u Hrvatskoj nije ništa drugo nego imperijalna žudnja za dijelovima teritorije države BiH, jer Tuđmanova pogubna, fašisoidnošću natopljena politika preseljenja drugih, ali i vlastitog naroda vješto je skrivena u Karamarkovom pismu, koje vrvi od nelogičnosti, te potpunih težnji ka demontaži BiH-

Zagovaranjem ,,simetrično federativnog uređenja države u odnosu na tri kontsitutivna naroda'' nije oduševljen ni predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić. Smatra da bi institucije BiH trebalo da odrede jasan stav prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH.

- Kao predsjednik SDP-a siguran sam da samo ljevica može i mora predvoditi politički front protiv svih onih koji žele BiH podijeliti po bilo kakvim etničkim linijama, ističe Nikšić.

Traži li se reorganizovanje BiH baš po etničkim linijama ili podjelom na multinacionalne kantone, kako je ranije tražila SDA, nije jasno definisano, smatra zamjenik ove stranke, Bakir Izetbegović. Iako podržava dijelove Deklaracije koja se zalaže za borbu protiv korupcije, za sada se, kaže neće ići u proces izmjene izbornog zakona.

- Izborni zakon, neće da ulazi u ovom trenutku već je prioritet mehanizam koordinacije što je i prioritet kretanja BiH ka evropskom putu, naglašava Bakir Izetvegović, zamjenik predsjednika SDA.

- Ne bismo mi o tome, sve smo rekli u saopštenju, naglašava Komšić.

A u saopštenju je rečeno da su izmjene Ustava i Izbornog zakona moguće, ali samo u zakonom propisanim procedurama. Bilo kakvi pokušaji da se one provode izvaninstitucionalnim pritiscima susjednih država neće proći.

- Mi u Demokratskoj fronti nikada nećemo pristati na to da u miru predamo ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv.Sabora bi trebalo da znaju da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima- .

Za novo Predsjedništvo i Deklaraciju HNS u svoje ime je glasala i predsjedavajuća Kluba Hrvata u Parlamentu Srpske i poslanik SNSD-a, Nada Tešanović.

Osim nje, za učestvovanje u radu Sabora bilo je i članova SDP-a BiH. I oni su, pretpostavlja se, učestvovali svojevoljno.