latinica  ћирилица
02/03/2015 |  15:44 | Autor: Agencije

Njemački "žuti karton" Ciprasu

Iz Njemačke su usljedile oštre reakcije na izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da Španija i Portugalija remete pregovore Grčke sa Briselom.
Premijer Grčke Aleksis Cipras - Foto: AP
Premijer Grčke Aleksis CiprasFoto: AP

Predstavnik ministra finansija Njemačke Volfganga Šojblea, Martine Јeger, rekao je da je Cipras prekršio osnovna pravila u odnosima među 19 članica evrozone.

"Povodom komentara ovog vikenda u Atini, vezanih za Španiju i Portugliju, mogu da kažem da prema evropskim standardima oni predstavljaju veoma neuobičajen faul, rečeno fudbalskim žargonom. To se ne radi u evrogrupi. Tako se ne rade stvari", rekao je Јeger.

Evropska unija saopštila je da pokušava da posreduje u tinjajućem sporu između Grčke i njenih partnera u evrozoni - Španije i Portugalije, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras optužio te dvije zemlje da remete pregovore Grčke sa Briselom o produženju finansijske pomoći.

"Govorimo o svim uključenim učesnicima, kako bi se obezbijedilo jedinstvo među državama EU, posebno svih država EU članica evrozone", rekla je predstavnica Evropske komisije Mina Andrejeva na redovnoj konferenciji za novinare.

Madrid i Lisabon su, kako je ona rekla, uložili zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji zbog komentara Ciprasa koji je pritisak Španije i Portugalije tokom pregovora o četvoromjesečnom produženju paketa pomoći Grčkoj.

"Ističemo značajnu posredničku ulogu Komisije u tom procesu, što znači da podižemo mostove i dovodimo sve strane zajedno", rekla je ona.

Cipras je u subotu optužio Španiju i Portugaliju da predvode konzervativnu zavjeru u cilju rušenja njegove ljevičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

Cipras je, takođe, odbacio kritike da je Atina izvela odstupanje kako bi osigurala finansijsku pomoć od evrozone, prenio je Rojters.

U govoru u svojoj stranci Siriza, Cipras je optužio Madrid i Lisabon za zauzimanje tvrde linije u pregovorima, koji su doveli do toga da evrozona prošle sedmice produži paket pomoći Atini na naredna četiri mjeseca.

"Naišli smo na osovinu sila kao protivnika, predvođenu vladama Španije i Portugalije, koje su iz očiglednih političkih razloga, pokušale da cjelokupne pregovore dovedu do ivice", rekao je Cipras, koji je 25. januara pobijedio na izborima.

"Njihov plan je bio da iscrpe, obore ili dovedu našu vladu do bezuslovne predaje prije nego što naš rad počcne da donosi prodove i pre nego što grčki primer izvrši uticaj na druge zemlje. I uglavnom prije izbora u Španiji", rekao je Cipras.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je juče grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da se "uozbilji" u pogledu privrede svoje zemlje koja je u dužničkoj krizi.