latinica  ћирилица
02/03/2015 |  18:31 | Autor: SRNA

Afera prisluškivanja u Makedoniji: objavljena nova "bomba" Zaeva

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objavio je danas 11 snimaka prisluškivanih razgovora između ministra unutrašnjih poslova Gordane Јankulovske i ministra finansija Zorana Stavreskog.

Na snimcima dvoje ministara razgovara se o lošem stanju u budžetu,malim prihodima kao i o nemogućnosti isplate plata državnoj administraciji, dok se novac troši na izgradnju spomenika u Skoplju.

U jednom od razgovora pominje se iznos između 300 i 400 miliona evra za spomenike, prenose makedonski mediji.

Oni razgovaraju i o tome da li treba otpustiti 500 policajaca da bi se smanjili troškovi ili da se smanje plate.

Јankulovska i Stavreski razgovarali su i o kriminalnim aktivnostim gradonačelnika Bitolja, Vladimira Taleskog.

Stavreski je pojasnio da je Taleski potpisao koruptivni ugovor sa saobraćajnim preduzećem "Transkop" za školske autobuse, a da je istovremeno imao i ponude kompanija, koje su za 10 puta bile jeftinije.

Razgovori između dvoje ministara obiluju psovkama i uvredljivim riječima prema drugim članovima makedonske Vlade.

Zaevu je danas ovo bilo šesto prezentovanje prisluškivanih razgovora nakon što je prije dvije semice objelodanio podatak da su tajne službe posljednjih godina prisluškivale oko 20.000 građana Makedonije i strane ambasadore.

Glavni odbor vladajuće VMRO-DPMNE sinoć je dao bezrezervnu podršku premijeru Nikoli Gruevskom, ali su se u nekim makedonskim medijima pojavile informacije o mogućoj rekonstrukciji Vlade i smjeni Јankulovske i ministra zdravstva Nikole Todorova.