latinica  ћирилица
02/03/2015 |  18:50 | Autor: TANЈUG

Protiv sedam osoba na Kosovu optužnica za terorizam

Specijalno Tuzilaštvo Kosova danas je podiglo optuznicu protiv sedam osoba za krivična djela koja se vezuju za terorizam.
Priština - Foto: arhiv
PrištinaFoto: arhiv

Optuženi su Zekerija Ćazimi, Ilir Beriša, Sadat Topojani, Burim Blazi, Јetmir Kučuku, Liridon Kabasi i Ilir Kraba.

Oni se terete da su pozivali druge ljude da izvrše ili da učestvuju u izvršenju teroristickih akcija, da učestvuju u aktivnostima terorističkih grupa i obezbijede materijalna sredstava, čime su učinili krivično djelo regrutacije za terorizam iz kosovskog Krivičnog zakona, prenose mediji u Prištini.

Osumnjičena sedmorka je, kako se navodi, učestvovala u terorističkim grupacijama tako što se prethodno usaglasila da ide u rat u Siriji i da se priključi grupi Albanaca koji su ratovali na strani ekstremističke Islamske države, čime je počinjeno krivično djelo organizovanja i učešća u terorističkoj grupaciji.

Zekerija Ćazimi, zloupotrebivši svoju poziciju imama džamije "El-Kudus" u Gnjilanu, javno je podstrekivao i širio mržnju i nacionalnu, vjersku i etničku netrpeljivost.

Ilir Beriša je od januara 2014. godine bez dozvole posjedovao pištolj Ekol Special-99 i kalibar 9mm Gas, što je takođe krivično djelo.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova koji je predložio sudu da, nakon okončanja sudskog procesa, osumnjičene proglasi krivim i osudi.