latinica  ћирилица
04/03/2015 |  16:19 | Autor: SRNA

Tegeltija: Paket rješenja za ostvarivanje Ekonomske politike

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da svi predloženi zakoni, koji se nalaze na razmatranju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, predstavljaju paket rješenja i da nijedan od tih zakona samostalno nije dovoljan da bi se ostvarili određeni ciljevi zacrtani u Ekonomskoj politici.

Tegeltija je novinarima tokom skupštinske pauze rekao da Vlada Srpske, od kako je on njen član, nijednom nije predložila višu stopu doprinosa, dodajući da su sve odluke išle u pravcu smanjenja opterećenja rada i ukupnog smanjenja opterećenja privrede, a u tom pravcu ide i predloženi set zakona.

Prema njegovim riječima, postoji granica u kojoj Srpska može sama da pravi rasterećenje privrede, a za to su potrebna cjelovita rješenja na nivou BiH.

Tegeltija je rekao da reformski ciklus mora uključivati i izmjene zakona o PDV-u i akcizama, pa je u tom kontekstu Vlada Srpske nadležnim institucijama BiH uputila nacrte zakona o izmjenama PDV-a i akciza.

On je naglasio da su obavljene i sve analize u vezi sa promjenom stopa PDV-a, te podsjetio da je još 2012. godine napravljeno određeno rješenje za izmjenu zakona o PDV-u.

- Tada smo predlagali uvođenje diferencirane stope PDV-a i ostali smo kod tog prijedloga. Ponudili smo sada skoro identičnu listu proizvoda sa diferenciranom stopom, ali za razliku od prijedloga iz 2012. godine, sada imamo prijedlog povećanja opšte stope PDV-a, naveo je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da će obezbijeđenih 15 miliona KM godišnje biti dovoljno da se pokrije gubitak kojeg će imati Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i Fond dječije zaštite po Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima po osnovu smanjena obaveza za plate zaposlenih u javnom sektoru.

Tegeltija je istakao da neće biti smanjenja prava korisnicima vanbudžetskih fondova.

USKORO U SKUPŠTINI NOVI SET ZAKONA

Tegeltija je najavio da će se u narednih mjesec i po dana pred Narodnom skupštinom Srpske naći novi set zakona koji će tretirati oblast sive ekonomije, čiji najveći izvori leže u neregistrovanoj djelatnosti i radu na crno.

- Da bi se ova pojave mogla adekvatno tretirati neophodna je promjena određenih zakona. U drugom setu zakona koje će predložiti Vlada Srpske biće zakoni koji će tretirati inspekcije, poreski postupak, stečaj i drugo, rekao je on.

Kaže da efekti reformskih zakona čiji je cilj fiskalno rasterećenje privrede, treba da smanje i prisustvo sive ekonomije, jer će doći do smanjenja cijene rada kako bi bilo mnogo više interesa da se prijave neprijavljeni radnici.

Tegeltija je naglasio da takve mjere predstavljaju podstrek za poslodavce, ali nisu dovoljne da se eliminišu svi problemi sive ekonomije.