latinica  ћирилица
05/03/2015 |  11:41 | Autor: SRNA

Dom naroda usvojio zakon o politici direktnih stranih ulaganja

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o politici direktnih stranih ulaganja u BiH.

Cilj ovog zakona je stvaranje veće pravne sigurnosti, te unapređenje i pojednostavljenje procesa priliva direktnih stranih ulaganja, odnosno poboljšanje poslovnog okruženja i investicione klime.

Izmjene i dopune Zakona usmjerene su na otklanjanje barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora da bi se investitorima poslala jasna poruka da je BiH opredijeljena za privlačenje novih, te zadržavanje i proširenje postojećih investicija, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja.

Srpski delegati glasali su u protiv Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, zbog čega je ovaj zakonski prijedlog, koji je razmatran u prvom čitanju, upućen Kolegijumu Doma naroda na usaglašavanje.

Ovim zakonom, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, provodi se odluka Ustavnog suda BiH i sudijama i tužiocima na nivou BiH shodno odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima, uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoza sa posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života.

Predstavnički dom usvojio je, uz ovaj prijedlog zakona, amandman kojim se sudijama i tužiocima ukida regres za godišnji odmor, shodno odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

ISPUNjEN ЈEDAN OD ZAHTЈEVA MANIVALA

Dom naroda Parlamentarne skupštine po hitnom je postupku, na prijedlog Kluba srpskih delegata, usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH kojim se ispunjava jedan od zahtjeva Manivala /Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnost/ u vezi sa sprečavanjem finansiranja terorizma.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i jedan od predlagača izmjene Krivičnog zakona Ognjen Tadić apelovao je na delegate da se ovaj zakon usvoji.

"Time bi se rasteretili ovog pitanja i stekli uslovi da već na narednoj sjednici posvetimo pažnju drugim pitanjima koja od BiH traži Manival", dodao je Tadić.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac prethodno je podsjetio da se u parlamentarnoj proceduri odranije nalazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim se ispunjavaj zahtjevi Manivala u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma.

On je naveo da je Manival uputio institucijama BiH pismo u kojem se navodi da je 13. april, kada je novo zasjedanje ovog komiteta, zadnji rok za usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona kako BiH ne bi dospjela na sivu, odnosno crnu listu.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, o kojem u prošlom sazivu ovog doma i tadašnjem Kolegijumu nije bilo saglasnosti.

USVOЈEN IZVЈEŠTAЈ O IZDACIMA ZA SUDSKE SPOROVE

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Izdaci za sudske sporove", u kojem je navedeno da su institucije BiH za izgubljene sudske sporove u periodu od 2008. do 2013. godine platile 14,6 miliona KM.

Uz izvještaj je usvojen zaključak kojim se od Pravobranilaštva, Ministarstva finansija i trezora, Ministarstva pravde, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te Tužilaštva BiH traži da u okviru svojih nadležnosti ispitaju navode iz izvještaja i preduzmu potrebne mjere, o čemu u roku od šest mjeseci treba da informišu Dom naroda.

U izvještaju o izdacima za sudske sporove, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH, ističe se da je vidljiva tendencija porasta izgubljenih sporova i godišnjih izdataka iz budžeta BiH za ove svrhe.

Izdaci u budžetu BiH za sudske sporove, prema nalazu revizora, porasli su sa 1,2 miliona, koliko su iznosili 2008. godine, na 3,58 miliona 2013. godine.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH", dok nije bilo saglasnosti u vezi sa i Izvještajem o radu i poslovanju BHRT-a za 2013. godinu.

Na prijedlog nadležne komisije usvojen je zaključak da se obavi sveobuhvatna rasprava o svim otvorenim pitanjima u vezi sa BHRT-om.

Hrvatski delegat Martin Raguž upozorio je na pad naplate RTV takse i činjenicu da za dva mjeseca ističe ovaj način naplate takse.

"Potrebno je da parlament kao zakonodavac pomogne da se ovo pitanje riješi i stvore uslovi za što normalnije funkcionisanja ove prevažne institucije", dodao je Raguž.

Danas su usvojeni i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2013. godinu, te Uputstvo o korištenju rodno osjetljivog jezika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

PODRŽAN PRIЈEDLOG ZAKONA O OBLIGACIЈAMA U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU

Delegati u Domu naroda danas su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu, kojim se uređuju obligaciono-pravni odnosi u vezi sa međunarodnim prevozom putnika, prtljaga i tereta, a koji se obavlja avionom za naknadu.

Zakonom se ispunjava još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske vazduhoplovne oblasti koji je BiH ratifikovala 2008. godine i obavezala se na njegovo izvršavanje.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o carinskoj politici BiH, kojim se pojednostavljuju carinske procedure za poslovne subjekte u BiH s ciljem ušteda vremena i smanjenja troškova poslovanja, te izjednačavaju prava i povlastice domaćih sa stranim investitorima.

Delegati su podržali izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, kao i izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta BiH za 2013. godinu, uz zaključak da se od Savjeta ministara zatraži jačanje sistema unutrašnjih kontrola.

Srpski delegati u Domu naroda traže hitnu raspravu o izmjeni krivičnog zakona

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a u dnevni red, na zahtjev Kluba srpskih delegata, uvršten je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Zakonom, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, provodi se odluka Ustavnog suda BiH i sudijama i tužiocima na nivou BiH uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoza na posao i sa posla, te troškove smještaja i odvojenog života, u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.