latinica  ћирилица
05/03/2015 |  12:22 | Autor: Agencije

Hrvatska: Prva presuda za ugovor s klauzulom u švajcarskim francima

Opštinski sud u Labinu donio je presudu protiv OTP banke za dva ugovora s valutnom klauzulom u evrima i jedan ugovor s klauzulom u švajcarskim francima.

Predstavnici Udruženja Franak na današnjem će sastanku od Hrvatske narodne banke  zatražiti precizne procjene posljedica konverzije svih kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima u kunse, kao i odgovore na 20-ak pitanja iz njihova zahtjeva za pristup informacijama upućenog Centralnoj banci u februaru.

Iz tog udruženja i prije su naglašavali da konverziju svih kredita vezanih uz 'švajcarac' u kunske kredite, i to prema kursu franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita, vide kao jedino prihvatljivo dugoročno rješenje za problem dužnika koji imaju takve kredite.

Centralna banka je krajem januara objavila izvještaj prema kojem bi primjena takvog modela uticala na smanjenje hrvatskih međunarodnih rezervi za oko 30 odsto, odnosno za 3,2 milijarde evra. Ako bi se konverzija u kunske kredite primijenila na sve kredite s valutnom klauzulom, izračunali su u HNB-u, međunarodne bi se rezerve smanjile za više od 70 posto.

Iz Udruženja Franak traže da im se taj izvještaj objasni te da im centralna banka odgovori zašto je konverzija u kunske kredite bila moguća prije nekoliko godina, kada su banke to i same nudile dužnicima, a danas se to ocjenjuje kao opasno rješenje.

Na sastanku, između ostalog, očekuju informaciju o tome planira li Centralna banka da podigne optužni prijedlog protiv banaka i odgovornih lica koja su kršila Zakon o potrošačkom kreditiranju, u dijelu u kojem se određuje da se promjene računanja kamata trebaju ugovoriti s dužnikom.