latinica  ћирилица
05/03/2015 |  12:59 | Autor: TANЈUG

Vučić: Srbija nije odgovorna za migracije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije odgovorna za aktuelne migracije, koje su uznemirile Evropu.
Aleksandar Vučić i Dimitris Avramopulos - Foto: SRNA
Aleksandar Vučić i Dimitris AvramopulosFoto: SRNA

Srbija će pojačati graničnu kontrolu i prihvatiti savjete iz EU u vezi s ovim pitanjem, istakao je Vučić na konferenciji za novinare poslije razgovora sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitrisom Avramopulosom.

Premijer je dodao, da je Srbija postupala u skladu sa dogovorom iz Brisela o slobodi kretanja i sa vladama zemalja EU i preduzela akciju da ljude koji su pokušali da zloupotrebe tu vrstu povjerenja vrate odakle su došli.

Vučić je dodao da je sa evropskim komesarom razgovorao o onome što je posao MUP-a, Ministarstva pravde, ali i cijele Vlade, vezano za pitanja migranata, azilanata, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala u egionu, kao i terorizma. On je preneo evropskom komesaru da Srbija ima dobre ili odlične odnose sa svim susjedima i da želi da dalje unapređuje te odnose.

Evropski komesar za migracije rekao je da je Srbija odigrala konstruktivnu ulogu kada je riječ o zaustavljanju tražilaca azila sa Kosova. Dodao je da se od Srbije očekuje da preduzme odlučne akcije, a posebno da pojača kontrolu granice prema Mađarskoj, kako bi se riješio problem azilanata Albanaca sa Kosova, ali i kada je riječ o srpskim građanima. Ukazao je i na niz obaveza zajedničkih sa Kosovom čiju realizaciju želi da vidi u predstojećem periodu.