latinica  ћирилица
05/03/2015 |  14:23 | Autor: SRNA

Dom naroda - Čolak, Tadić i Genjac o izmjenama Krivičnog zakona BiH

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak ocijenio je da usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, kojim se ispunjava jedan od zahtjeva Manivala u vezi sa sprečavanjem finansiranja terorizma, predstavlja svojevrsnu vatrogasnu mjeru.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

On je rekao da se zakon, koji je danas usvojen, razlikuje od prethodnog, jer u njemu nema zahtjeva nekih drugih međunarodnih aoscijacija, već se isključivo bazira na zahtjevu Manivala - Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnost.

"Mi ćemo vremenom u domaće krivično zakonodavstvo morati da uvažimo još neke mjere, ali ovo je sad, rekao bih, vatrogasna mjera koja će omogućiti BiH da ukloni ovu sjenu koja se nadvila nad nju, a tiče se mogućnosti da bude stavljena na crnu ili sivu listu Manivala", rekao je Čolak novinarima u Sarajevu.

On je izrazio nadu da će i Predstavnički dom donijeti istu odluku, a nakon toga BiH mora da nastavi da ispunjava i druge međunarodne obaveze iz domena trgovine ljudima, pranja novca.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u vezi sa zahtjevima Manivala, koji se odnose na finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno njihovog sprečavanja.

"Današnja sjednica jasno je pokazala da, ukoliko želimo da radimo kako treba, onda niko neće imati razloga da bude nezadovoljan. Danas smo radili efikasno i brzo", rekao je Tadić.

Predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac rekao je novinarima da je usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH minimum koji zadovoljava zahtjeve Manivala i sprečava da se BiH nađe na sivoj i crnoj listi.

"Ostaje da ovaj zakon do 13. aprila usvoji i Predstavnički dom, tako da se potom možemo nadati povoljnom scenariju za BiH", poručio je Genjac.

Dom naroda parlamenta BiH danas je po hitnom postupku, na prijedlog Kluba srpskih delegata, usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.