latinica  ћирилица
05/03/2015 |  14:58 | Autor: SRNA

Zahtjev nadležnima da zaštite imama Beganovića i porodicu

Više od 100 nevladinih organizacija /NVO/ civilnog društva osuđuje napade na velikokladuškog imama Selvedina Beganovića i njegovu porodicu i traži od nadležnih da im pruže adekvatnu zaštitu.

"U ime NVO Vijeća BiH /33 organizacije/ i Mreže za izgradnju mira /93 organizacije/ želimo da izrazimo duboku zabrinutost i osudimo flagrantno kršenje prava i ugrožavanje bezbjednosti Selvedina Beganovića i njegove porodice", navedeno je u saopštenju NVO Vijeća BiH.

Podsjeća se da je Beganović izložen kontinuiranim fizičkim napadima nakon što je iskazao izuzetnu građansku hrabrost i javno progovorio o vrbovanju mladića i djevojaka iz BiH za odlazak na strana ratišta.

Konstatujući da je samo jedan napad na Beganovića trebao biti dovoljan da mu bude obezbijeđena adekvatna zaštita, iz NVO ukazuju da se napadi nastavljaju.

NVO naglašavaju da posebno zabrinjava to što da napadači nisu samo ohrabreni da nastave s ovom praksom, nego da meta nije više samo Selvedin Beganović, nego i njegova porodica, odnosno njegov maloljetni sin.

"Ne možemo da se ne upitamo zašto se Beganoviću i njegovoj porodici ne pruži zaštita i zašto su počinioci ovih nedjela još na slobodi. Odlučili smo se da javno reagujemo jer prvenstveno tražimo od nadležnih da obezbijede sigurnost porodici Beganović i svima koji, kao i on, koriste zagarantovano pravo na slobodu govora", navodi se u saopštenju.

NVO navode da je Beganović progovorio o društvenom fenomenu koji ne pogađa samo zajednicu u kojoj on živi i radi, nego koji predstavlja problem za cijelu BiH.

"Mnogi građani BiH, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, dijele mišljenje i zabrinutost koju je Beganović javno iznio. Ono što se danas dešava Beganoviću može se desiti bilo kome ko se odluči na javni istup protiv vrbovanja i odlaska građana BiH na strana ratišta. Mi kao predstavnici organizacija, odnosno mreža, koje se zalažu za poštovanje ljudskih prava i sloboda, te mir i rješavanje bilo kakvih konflikata dijalogom protivimo se ovoj praksi i podržavamo Beganovića i sve koji javno govore o ovom problemu", navodi se u saopštenju.