latinica  ћирилица
22/03/2015 |  13:22 | Autor: SRNA

Andrićgrad: Završena studentska konferencija

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je završena studentska konferencija posvećena Prvom svjetskom ratu i književnosti, na kojoj je učestvovalo oko 65 studenata.
Andrićgrad: Studentska konferencija - Foto: SRNA
Andrićgrad: Studentska konferencijaFoto: SRNA

U zaključnoj plenarnoj sjednici dvodnevne naučne konferencije studentima se obratila profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljana Bajić.

"Izuzetno sam počastvovana radom i konferencijom u Andrićevom institutu. Danas smo imali zanimljivu tematku, mnoštvo tema i autora, što je to prednost ovakve sekcije i rada sa izlagačima", rekla je Bajićeva.

Studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu Sofija Simović rekla je da je tokom svog prvog boravka u Andrićgradu imala zadovoljstvo da radi sa najvrsnijim stručnjacima, te da je na skupu izlagala poetsku transpoziciju u jednoj epskoj pjesmi spjevanoj na ratištu tokom Prvog svjetskog rata.

"Cilj mog rada bio je da pokažem kako ta pesma komunicira sa pesmama iz ciklusa o Kosovskom boju. Pesma je pronađena u časopisu `Ratni dnevnik`. Htela sam da pokažem da je pesma koju je spevao vojnik potpuno izgrađena na zakonima komponovanja kojim se inače formira i komponuje narodna epska poezija", rekla je Simovićeva.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu Dragana Blagojević kaže da se bavila poemom "Kain" Milutina Bojića i Prvim svjetskim ratom.

"Najveća pažnja u radu poklonjena je predočavanju ratnih okolnosti koje su date kroz poemu. Osim toga, bavila sam se analizom i motivima koji se tiču ratnih okolnosti, kao i paralelnom analizom istih motiva koje sam pronašla u Bojićevim pesmama, njegovoj ratnoj hronici, u ličnoj prepisci i u nedovršenoj epopeji", istakla je Blagojevićeva.

Dvodnevni skup juče je otvorila profesor Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković koja je, obraćajući se u ime rukovodioca Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandre Vraneš, istakla da je ponosna na rad mladih kolega.

Ona je naglasila da je Andrićev institut prepoznao važnost ovog projekta, te da ova konferencija predstavlja rezultate rada studenata.

U okviru studentske konferencije promovisana je knjiga "Serbia" i održana predstava "Pokondirena tikva" u sekciji Scenskih umjetnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.