latinica  ћирилица
23/03/2015 |  10:51 | Autor: SRNA

"Osvit": Bilećke oskarovce "vratiti" u zavičaj

Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće planira da uz pomoć šire društvene zajednice pokrene internacionalnu reviju filma pod nazivom "Dani bilećkih oskarovaca" da bi poznata glumačka imena, među kojima su Karl Malden i Dušan Vukotić, čiji su korijeni iz ove hercegovačke opštine "vratili " u svoj grad.
Dušan Vukotić i Karl Malden  (Foto:Wikipedia/Celest.ru, Bas-Celik) - Foto: ilustracija
Dušan Vukotić i Karl Malden (Foto:Wikipedia/Celest.ru, Bas-Celik)Foto: ilustracija

Predsjednik "Osvita" Miodrag Hrnjez-Ljumo otvrdio je Srni da će u čast filmskih velikana otvoriti i "Sobu bilećkih oskarovaca".

"Sve iskrene želje se ostvaruju, a članovi Zavičajnog kluba `Osvit` Bileća ne gube nadu da će ideja biti realizovana u ovom malom, ali znamenitom hercegovačkim gradu", kaže Hrnjez.

Na dan rođenja bilećkog oskarovca Karla Maldena, čiji su korijeni od bilećkih Sekulovića, Zavičajni klub "Osvit" juče je u Domu kulture "Јevto Dedijer" u Bileći organizovao prikazivanje filma "Na dokovima Njujorka".

Maestralna gluma u ovom filmu Karlu Maldenu je donijela nominaciju za "Oskara" za najbolju sporednu mušku ulogu.

O životu Karla Maldena (Mladena Đorđa Sekulovića) govorila je glumica amaterskog pozorišta Zavičajnog kluba "Osvit" Dragana Miskin.

Zavičajni klub "Osvit" pruža veliku podršku i kulturnom stvaralaštvu mladih umjetnika u Bileći, pa je povodom Svjetskog dana poezije - 21. marta i početka proljeća, već četvrtu godinu upriličio program pod nazivom "Mladi pjesnici budućnosti vjesnici".

U programu, koji je održan tokom vikenda, u Domu kulture "Јevto Dedijer" u Bileći, uz poruku "Volite da volite" učestvovalo je desetak bilećkih osnovaca i srednjoškolaca koji su kazivali svoje stihove i podsjetili sve na snagu, važnost i ljepotu pjesničke riječi.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Nikola Bjelica i Slobodan Јanjić.

Zavičajni klub "Osvit" planira da štampa i zbirku pjesama svih učesnika manifestacije "Mladi pjesnici budućnosti vjesnici", kao još jedan vid podsticaja kreativnog stvaralaštva mladih Bilećana.