latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:24 | Autor: sportske.net

Danas je 120 godina od prve ženske fudbalske utakmice

Osmi mart je Dan žena, ali fudbalski entuzijasti praznik ljepšeg pola proslavljaju 23. marta.

Nije teško pogoditi o čemu se radi.

Naime, na današnji dan, prije tačno 120 godina odigran je prvi ženski fudbalski meč, piše portal sportske.net.

I dok ženski fudbal u posljednjoj deceniji bilježi veliku ekspanziju, vrijedi napomenuti da je prvi zvanični meč u konkurenciji dama odigran 23. marta, 1895. godine. Igralo se, u suštini, još s početka te decenije, ali je iz više razloga upravo pomenuti meč odigran na današnji dan okarakterisan kao prvi oficijelni.

I prije nego što su pripadnice ljepšeg pola ustale u borbu za svoja prava čiju pobjedu globalno obilježavamo 8. marta, ustale su za pravo da igraju fudbal i učestvuju u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Uobičajena muška fudbalska populacija reagovala je na odgovarajući način, posjeta prvom ženskom duelu to nedvosmisleno dokazuje. Brojka koja je i po današnjim standardima više nego dovoljna da se postide (ne samo) srpski klubovi, brojka od 10 hiljada ljudi u publici, zaista jeste začuđujuća.

Neko iz radoznalosti, neko iz ljubavi prema samoj igri, "Gardijanov" zvanični izvještaj s tog meča ističe ogromno interesovanje i činjenicu da su mnogi posjetioci ostali uskraćeni za ovaj (tada) neobični fudbalski užitak.

Mjesto odigravanja utakmice bio je glavni grad Engleske. U Londonu su se tog dana 1895. godine sastale ekipe Sjevera i Јuga na stadionu Krauč End Atletika.

Pobjeda Sjevera rezultatom 7:1 donijela je slavu kapitenu ekipe Neti Hanibol, osnivaču Ženskog fudbalskog udruženja, koja je i organizovala utakmicu. Ocjena kvaliteta viđenog fudbala bila je pomiješana i zaista različita, ali uzevši u obzir činjenicu da su ekipe postojale svega par mjeseci i da su dame bile relativno nove u sportu, takve ocjene će teško nekoga iznenaditi.

Ono što je posebno upalo u oko muškom dijelu publike bila je oprema, ali i sjajna partija golmana ekipe Sjevera.

"Standard" opisuje gospođu Grejem kao "grandioznu", dok "Midlzboro gazeta" spekuliše da bi "rezultat bio znatno drugačiji da je gospođa Grejem branila za Јug".

Druga stvar koja je upala u oko bili su, gorepomenuti "dresovi".

Odjevene u košulje i podsuknje upasane u čarape, s maramama i kapama na glavi, dame su privukle ogromnu pažnju. Naime, revolucionarna promjena u odnosu na do tada u javnosti viđene žene ni u čemu drugom do dugačkih suknji koje prikrivaju gotovo sve.

Vidoviti u svom izvještaju s utakmice, mediji iz Mančestera predvidjeli su blistavu budućnost ženskom fudbalu, a kada se ove godine, 5. jula bude podigao pehar Svjetskog prvaka na FIFA Mundijalu za žene u Kanadi, ponos će biti direktni rezultat ovog čuvenog meča održanog u Londonu prije 120 godina.