latinica  ћирилица
23/03/2015 |  12:19 | Autor: RTRS

Završnica izgradnje Spomen-hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine (VIDEO)

Izgradnja Spomen-hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine polako ulazi u završnicu. I finansijska konstrukcija gotovo je zatvorena, tako da bi, kako je i planirano, izgradnja trebalo da bude završena do avgusta.
Završnica izgradnje spomen-hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima - Foto: RTRS
Završnica izgradnje spomen-hrama Vaskrsenja Hristovog u PrebilovcimaFoto: RTRS

Ovih dana postavljena su i osveštana zvona koja, kako kažu Prebilovčani, najavljuju neka druga, bolja vremena na ovim prostorima. Gradnja prvog hrama počela je 1990, a minirali su ga pripadnici hrvatskih jedinica 1992. godine. 

Trenutno se privode kraju kamenorezački radovi koji obuhvataju oblaganje svih zidova hrama kamenom. Počeli su i radovi na unutrašnjosti hrama.

Prvobitni hram, s kosturnicom i više od četiri hiljade moštiju Srba, minirali su pripadnici hrvatskih jedinica 1992. godine. Tada je i selo ponovo razoreno. Hram bi trebalo da bude osveštan 8. avgusta.

Spomen-hram u Prebilovcima gradi se zahvaljujući brojnim donatorima. Među njima veliki je broj Srba koji su porijeklom s ovih prostora. Veliku pomoć i podršku u izgradnji hrama pružila je Vlada RS.

Potomci srpskih žrtava s nestrpljenjem očekuju avgust, kako kažu, taj veliki dan kada će mošti njihovih predaka, stradalnika, konačno počivati u miru. Prebilovčani kažu da ih hram okuplja i daje nadu u opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Trenutno je obnovljeno oko tridesetak srpskih domova u ovom mjestu.