latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:34 | Autor: SRNA

Sutra godišnjica NATO agresije na Srbiju

Sutra se navršava 16 godina od početka NATO agresije na Srbiju - tokom 78 dana u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je više od 50.000 projektila i ubijeno je 2.500 ljudi.

Među ubijenima je 500 civila, od čega 79 djece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Prema zvaničnim procjenama, šteta pričinjena privredi prešla je cifru od 30 milijardi dolara.

Akcija "Milosrdni anđeo", pod okriljem SAD, Njemačke, Engleske i Francuske, pokrenuta bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, stvorila je samoproglašenu "državu Kosovo" iz koje je masovno protjerano srpsko stanovništvo.

Kao razlog NATO agresije, uz tvrdnje o ugroženosti Albanaca, naveden je "slučaj Račak", odnosno, kako se kasnije ispostavilo, medijska manipulacija o navodnom masakru nad albanskim civilima.

Vilijem Voker, u funkciji šefa posmatračke Misije OEBS-a, poslao je izvještaj Berlinu, Vašingtonu, Londonu i Parizu u kome je tražio da pokrenu rat protiv "Miloševićevih okupacionih snaga".

Raketiranja i masovni napadi iz vazduha započeli su 24. marta 1999. godine, a prva bomba pala je na objekat specijalne jedinice MUP-a Srbije nadomak Prištine.

To je bio signal za novu veliku medijsku manipulaciju - Albanci su u kolonama krenuli put Makedonije i Albanije, stvarajući sliku o humanitarnoj katastrofi.

Uz put su im diplomate obučene u odjela posmatračke Misije OEBS-a dijelile hranu, dok su fotoreporteri i novinari, predvođeni Si-En-Enom i Bi-Bi-sijem, u svijet slali slike o zagušenosti graničnih prelaza na sjeveru Albanije i zapadne Makedonije.

Istovremeno, pod "kišobranom" kasetnih bombi i uranijumom punjenih "tomahavka", bacanih po položajima vojske i policije tadašnje SR Јugoslavije i naseljima na Kosmetu i u centralnoj Srbiji, NATO je iz Albanije na Kosovo dopremao oružje i municiju pripadnicima terorističke OVK.

S Kosova i Metohije protjerano je oko 250.000 Srba i nealbanaca. Uništeno je stotinjak crkava i više stotina grobalja.

Srpske kuće i imanja su popaljena, a u Podujevu, Vučitrnu, Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci, Srbici, Dečanima, Đakovici, Uroševcu, Dragašu, Orahovcu i južnoj Kosovskoj Mitrovici više ništa ne podsjeća na starosjedioce Srbe.

Metohijska kotlina je "očišćena" od Srba kao i sva naselja uz magistralne puteve kojima su američki vojnici, predvodeći "mirotvorce" 10. juna 1999. godine, poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma, nesmetano umarširali u Prištinu.

U proteklih 16. godina, za zločine uzrokovane nelegalnim napadom na suverenu zemlju, odgovarali su samo najviši srpski političari i oficiri koji su branili zemlju, i to pred sudom države koja je i sama bila u redovima NATO alijanse.