latinica  ћирилица
24/03/2015 |  16:26 | Autor: B92

Ingrid Bergman zaštitno lice Kanskog festivala

Ikona Holivuda Ingrid Bergman biće zaštitno lice 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji će biti održan od 13. do 24. maja, saopštili su organizatori festivala.

Nasmijano lice glumice na bijeloj pozadini naslijediće italijanskog glumca Marčela Mastrojanija koji je bio na velikom plakatu prošlogodišnjeg festivala.

"Ingrid Bergman (1915-1982) je ikona filma, moderna žena i hrabra glumica. Ona je istovremeno bila holivudska zvijezda i figura neorealizma, mijenjajući uloge u skladu sa svojim strastima i ne gubeći na svojoj jednostavnosti i nježnosti", ocijenili su organizatori koji ujedno žele da obilježe 100 godina od njenog rođenja.

Sinonim za slobodu, smjelost i hrabrost, glumica švedskog porijekla bila je predsjednica žirija festivala 1973. godine.

"Moja porodica i ja smo veoma dirnuti što je festival izabrao našu divnu majku za glavni plakat festivala, na stogodišnjici njenog rođenja", izjavila je njena ćerka glumica Izabela Roselini.

Na festivalu će biti prikazan i do sada neobjavljeni dokumentarni film o filmskoj zvijezdi. Film "In her own words" Stiga Bjorkmana biće prikazan u okviru "kanskih klasika".

Ingrid Bergman je osvojila tri Oskara, dvije nagrade Emi, četiri Zlatna globusa i pozorišnu nagradu Toni.

Ostaće upamćena po ulogama u filmovima "Kazablanka" (1942) s Hemfrijem Bogartom i "Ozloglašena" (1946) Alfreda Hičkoka.

Američki filmski institut proglasio je Ingrid Bergman četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvijezdom u istoriji kinematografije.