latinica  ћирилица
25/03/2015 |  14:06 | Autor: SRNA

Čubrilović: Zahvalnost francuskom oficiru za širenje istine o stradanju Srba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zahvalnost Žaku Ogaru, bivšem oficiru francuske vojske i autoru knjige "Evropa je skončala u Prištini", što je svojim djelovanjem doprinio da u zapadnu javnost dopre istina o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji tokom i nakon NATO agresije na bivšu SR Јugoslaviju.
Čubrilović - Ogar - Foto: SRNA
Čubrilović - OgarFoto: SRNA

Na sastanku sa Ogarom, čija je knjiga sinoć predstavljena u Banjaluci, Čubrilović je zahvalio pukovniku Ogaru što je svojim viteškim postupanjem za vrijeme aktivne službe, kao i objavljivanjem ovog djela, dao značajan doprinos istinitom rasvjetljavanju dešavanja na Kosovu i Metohiji za vrijeme i poslije agresije NATO snaga, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

Čubrilović je zahvalio Ogaru i na tome što je, prenoseći svoja autentična iskustva, na potpuniji način francuskoj i zapadnoj javnosti prenio istinu o stvarnim dešavanjima i stradanju srpskog naroda, kulturnog nasljeđa i hrišćanskih vrijednosti na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da srpski narod cijeni doprinos pukovnika Ogara koji je, kao častan oficir, pretrpio profesionalne posljedice zbog iznošenja istine o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Pukovnik Ogar rekao je da je iz moralnih i profesionalnih razloga napustio francusku vojsku ubrzo nakon povratka sa Kosova i Metohije.

U znak zahvalnosti za viteško ponašanje i zalaganje za jačanje francusko-srpskog prjateljstva, Čubrilović je Žaku Ogaru uručio Plaketu Narodne skupštine Republike Srpske sa posvetom na francuskom jeziku.

Pukovnik Žak Ogar komandovao je jedinicama specijalnih snaga francuske vojske na Kosovu i Metohiji 1999. godine neposredno nakon okončanja NATO agresije na SR Јugoslaviju, izvršene bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Knjiga "Evropa je skončala u Prištini", autora Žaka Ogara, promovisana je sinoć u Banjaluci povodom 16 godina od NATO agresije na Srbiju, odnosno SRЈ.

Ogar je rekao da je ova knjiga dužnost prema istini, jer nije mogao da samo za sebe zadrži ono što je vidio na KiM, kao i količnu dezinformacija o tom ratu. On je naglasio da je Srbija bila žrtva jedne velike nepravde, jer je amputiran jedan njen dio - Kosovo i Metohija koji predstavlja srce njenog duhovnog i kulturnog identiteta.

"Vidio sam na licu mjesta politiku tzv. OVK koja je bila u dodiru sa srpskim stanovništvom, koja je napadala srpske manastire, crkve", istakao je Ogar.

naveo je da je ovom knjigom želio da ispuni dužnost prema istini, pravdi, francusko-srpskom prijateljstvu, te dužnost solidarnosti evropskih naroda koji su ujedinjeni hrišćanskom vjerom.

Ogar je naveo da je zadatak francusko-srpskog prijateljstva da nikada ne treba zaboraviti istoriju i odakle dolazimo.

Prema njegovim riječima, danas, 16 godina od kada je NATO bombardovao SRЈ, vidljivo je kršenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 koja govori da je Kosovo i Metohija integralni dio Srbije.

Episkop slavonski Јovan rekao je da na KiM i na prostoru bivše Јugoslavije nije bio lokalni rat i nisu bile nekakve međuetničke čarke, već se kao u Prvom i Drugom svjetskom ratu preko Srba pravila suština svjetske istorije.

Vladika Јovan je ispričao kako je jednom prilikom u Pećku patrijaršiju došao njemački oficir KFOR-a i pitao ga "zašto Srbi pale crkve kada napuštaju Kosovo", te istakao da ga je odmah istjerao napolje.

"Pukovnik Ogar je veliki čovjek i veliki prijatelj, kojeg sam upoznao u Peći na Kosovu i Metohiji i kome je Srpska pravoslavna crkva dodijelila orden Svetoga Save", istakao je vladika Јovan.

On je podsjetio i na činjenicu da je desetine italijanskih vojnika umrlo od leukemije, jer su bili na Kosovu i Metohiji, teritoriji koju je NATO bombardovao municijom sa osiromašenim uranijumom.

Geopolitikolog Željko Budimir rekao je da Ogarova knjiga predstavlja viteško svjedočenje o neuništivom svjedočenju, a da je nazvana "Evropa je skončala u Prištini" kao revolt na izjavu tadašnjeg međunarodnog predstavnika na Kosovu Bernara Kušnera koji je rekao da se "Evropa ponovo rodila u Prištini".

Promocija je održana u organizaciji banjalučkog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" i Republičkog sekretarijata za vjere.

Član banjalučkog GO SPKD "Prosvjeta" Slobodan Nagradić rekao je da je Ogar prijatelj srpskog naroda Republike Srpske i istine.

Promociji su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, ugledni javni i radnici u obalsti kulture.