latinica  ћирилица
25/03/2015 |  20:24 | Autor: B92

Tatuin: Od džedaja do džihadista

Tatuin, planeta koju obasjavaju dva sunca, poznata je kao dom Luka Skajvokera iz "Ratova zvijezda", a grad Tatauin u Tunisu u kom je DŽordž Lukas oživio dio svoje galaktičke vizije, nekoliko decenija kasnije je umjesto doma džedaja, postao uporište džihadista.
Luksov grad Tatauin u Tunisu sada odmorište džihadista - Foto: CNN
Luksov grad Tatauin u Tunisu sada odmorište džihadistaFoto: CNN

Gradić u pustinji poznat po svojim kućama sa kupolama, od kraja sedamdesetih i stvaranja kulta oko serijala "Ratova zvijezda" bio je krajnja destinacija hodočašća stotina hiljada fanova širom svijeta.

Za njih su kapije ovog mjesta sada zatvorene, a novinarske ekipe sa Zapada tuda putuju uz obezbjeđenje i rigoroznu kontrolu naoružanih ljudi na punktovima raspoređenih po pustinjskim putevima.

Tatauin je postao jedno od odmorišta za borce Islamske države, koji putuju iz ili ka kampovima za trening militanata u Libiji, udaljenih oko sto kilometara ka istoku.

U jednoj od kuća nalik onima u kojima su boravili Luk Skajvoker, Han Solo ili Obi Van Kenobi, nedavno je pronađeno više skrivenih sanduka sa oružjem, a Si-En-En je javio da je u jednom od njih bilo 20.000 komada municije, kao i više raketnih bacača sa projektilima.

Inače, isti grad je koristio i Kris Karter, tvorac "Dosijea Iks", za scenu na kraju dugometražnog filma iz tog serijala.