latinica  ћирилица
26/03/2015 |  12:19 | Autor: Glas Srpske

Kosjerevo izazov za arheologe

Mjesto Kosjerevo kod Laktaša ovih dana je na "meti" arheologa iz Republike Srpske i Velike Britanije, koji su nastavili iskopavanja u sklopu projekta EUROFARM, koji se uspješno realizuje još od 2012.
Kosjerevo izazov za arheologe - Foto: Glas Srpske
Kosjerevo izazov za arheologeFoto: Glas Srpske

O novim istraživačkim poduhvatima, za "Glas Srpske" je govorila arheolog Muzeja RS Ivana Pandžić, koja je podsjetila da su sredstva za realizaciju EUROFARM projekta (pet godina) obezbijedio je u potpunosti Evropski istraživački savjet iz evropskih fondova (iznos za pet godina 1,5 miliona evra).

- U toku je nova terenska sezona arheoloških iskopavanja u sklopu realizacije međunarodnog projekta EUROFARM. Nakon rezultata ostvarenih tokom preliminarnih istraživanja u martu 2014. godine, lokalitet u Kosjerovu je datovan 14C analizom oko 4800-4500 godina prije nove ere. Arheološki potencijal lokaliteta dobro je prikazan bogatom materijalnom kulturom, a zahvaljujući preliminarnim ispitivanjima flotacijskih uzoraka, imamo i dobro očuvane biljne ostatke - istakla je Pandžićeva.

Kako je naglasila, geoarheološka ispitivanja potvrdila su prisustvo karakterističnih ukopa koje je napravio čovjek.

- Ove godine otvorene su tri sonde, a na osnovu prethodnog iskustva u navedenoj oblasti, očekujemo da će očuvanje arheoloških ostataka u ovom dijelu biti odlična. Svi arheološki slojevi, biće ispitani do maksimalnog pronalaženja artefakata - pojasnila je Pandžićeva.

Osim toga, kako naglašava, uzimaju se uzorci za daljnja ispitivanja putem flotacije, a kompletna procedura rada, kao i svi arheološki slojevi i karakteristike biće dokumentovani uz pomoć standardnih procedura. Materijal će nakon obrade, kao i do sada, biti deponovan u Muzeju u Gradišci.

Na terenu će se, napominje Pandžićeva, raditi do 27. marta, a u međuvremenu su realizovane i sporedne aktivnosti.

- Organizovali smo interesantnu radionicu za grupu djece na samom lokalitetu, koja su imala priliku da "rade" sa arheolozima, a održana je i javna prezentaciju u Centru za kulturu i obrazovanje u Laktašima, na kojoj su, osim mene, govorili i mr Bojan Vujinović, Ljubica Srdić i dr Mark Vander Linden - ispričala je Pandžićeva.