latinica  ћирилица
26/03/2015 |  16:02 | Autor: SRNA

Јasenko Lasta v.d. direktor RAK BiH

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH danas je donio odluku o imenovanju Јasenka Laste za vršioca dužnosti generalnog direktora na period od dva mjeseca.

RAK je saopštio da je Lasta, koji je rukovodilac Regionalnog sektora Mostar, po ovlašćenju Savjeta obavljao poslove iz nadležnosti generalnog direktora od 14. januara.

Imajući u vidu da je riječ o privremenoj odluci, Savjet RAK očekuje da Savjet ministara BiH bez odlaganja donese odluku o prijedlogu za imenovanje generalnog direktora koju je Savjet Agencije dostavio još u junu 2014. godine, navedeno je u saopštenju.

Savjet je prihvatio Izvještaj o radu Agencije za period oktobar-decembar 2014. godinu, te usvojio Plan i program rada Savjeta RAK za 2015. godinu, Razvojni srednjoročni strateški plan Agencije 2015-2017. godine i Plan i program rada Agencije za 2015. godinu.

Savjet je, takođe, usvojio listu slobodnih frekvencija iz radiofrekvencijskog opsega 87,5-108 megaherca, koje se stavljaju na raspolaganje neprofitnim radio-stanicama.

Savjet je razmotrio i odobrio da se na javnu raspravu upute Nacrt pravila o izmjenama Pravila o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, Nacrt pravila o korišćenju radiofrekvencijskog opsega 11,7-12,5 gigaherca za MVDS/MMDS.

Rajčević: Savjet RAK nema ovlašćenja da imenuje v.d. direktora

Prethodni kandidat, Srđan Rajčević, kojeg je Savjet RAK-a jednoglasno predložio Savjetu ministara za direktora, na svom tviter nalogu napisao je da "Savjet RAK-a nema pravna ovlašćenja da imenuje vršioca dužnosti direktora, tako da su sve njegove odluke ništavne".