latinica  ћирилица
26/03/2015 |  19:26 | Autor: RTRS

Savjet ministara povećao plate u 16 DKP-a

Savjet ministara je na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova BiH danas održalo hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je usvojilo Odluku o visini osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 2015. godini.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Zbog promjene kursa dolara Savjet ministara je interventno riješio finansiranje 16 DKP-a BiH koji su najugroženiji. Ministarstvo spoljnih poslova BiH je, kako je saopšteno, unutrašnjom preraspodjelom i uštedama u okviru budžeta planiranog za 2015. godinu obezbijedilo sredstva u visini od 520.000 KM za realizaciju ove odluke, kojom će se u 2015. godini osigurati nesmetano funkcionisanje ovih 16 DKP-a.

- Uvažavajući situaciju u kojoj su se našli pojedini DKP-i BiH u svijetu, MSP BiH je kontinuirano poduzimalo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi se kroz racionalizaciju i finansijske uštede na nivou institucija BiH pronašlo adekvatno rješenje za prevazilaženje teške situacije - navodi se u saopšenju MsP-a BiH.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH naglašava da će se ova, daljnja racionalizacija raspoloživih sredstava u okviru MSP-a BiH u svakom slučaju odraziti na planiranu dinamiku i aktivnosti ministarstva u 2015. godini, ali su ove mjere neophodne zbog finansijske situacije izazvane enormnom promjenom kursa američkog dolara i švicarskog franka prema evru koji je osnova BiH konvertibilne marke.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je proteklih par mjeseci nastojalo sistemski riješiti ovaj problem, ali to nije bilo moguće zbog neusvajanja budžeta za 2015. godinu, saopšteno je iz MSP-a BiH.