latinica  ћирилица
27/03/2015 |  18:48 | Autor: TANЈUG

Znameniti srpski reditelji na poštanskim markama

Pošta Srbije i Udruženje dramskih umjetnika Srbije promovisali su danas u Ateljeu 212 izdanje poštanskih maraka "Znameniti srpski reditelji", povodom Svjetskog dana pozorišta.
Znameniti srpski reditelji na poštanskim markama - Foto: blic.rs
Znameniti srpski reditelji na poštanskim markamaFoto: blic.rs

Ove godine svoje mjesto na poštanskim markama našli su reditelji Radivoje Lola Đukić, Ognjenka Milićević, Aleksandar Đorđević, Slavoljub Stefanović-Ravasi, Miroslav Belović, Ljubomir Muci Draškić, Sava Mrmak i Јovan Ristić Rica.

Kako se navodi u saopštenju Pošta Srbije, predsjednik UDUS Voja Brajović rekao je na promociji da se na ovaj način glumci i reditelji štite od zaborava.

"Svi oni su bili važne ličnosti, ne samo u našem pozorištu i na filmu, već i u cjelokupnoj srpskoj kulturi. U trenucima kada postoji ozbiljna opasnost da li će domaći teatri opstati, ovo je jedan od načina da ukažemo na važnost dramske umjetnosti", rekao je Brajović.

Kako je naveo, na markama su se, uz podršku Pošte, našli likovi srpskih književnika koje smo, kako kaže, na neki način odvojili od svojatanja sjusednih država.

"Na taj način smo označili njihovo prisustvo i značaj za srpsku kulturu. I ove marke sa likovima dramskih umjetnika i reditelja pečat su njihovom radu", rekao je Brajović.

Direktor Pošta Milan Krkobabić rekao je da je najmanje što Pošta Srbije može da učini za bardove srpskog glumišta da im posveti prigodne poštanske marke, koje su već postale dio poštanske tradicije, za kojom tragaju mnogi filatelisti iz zemlje i inostranstva.

"Ovom prilikom imamo zadovoljstvo da prikažemo marke sa likovima reditelja koji su ostavili traga, kako u pozorišnoj, tako i filmskoj umjetnosti. Osam reditelja se nalazi na jednom tabaku maraka, koje se mogu kupiti na šalterima pošta u Srbiji i koje će još jednom približiti i otrgnuti od zaborava ove znamenite ljude", rekao je Krkobabić.