latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:46 | Autor: B92

Nastavljen rat FIBA i Evrolige

Predsjednik FIBA Evropa Turgaj Demirel rekao je da Evroliga svojim postupcima prijeti budućnosti košarke u Evropi.

Već neko vrijeme traje rat između FIBA i Evrolige, a svjetska kuća košarke želi da vrati najjače evropsko klupsko takmičenje pod svoje okrilje.

Demirel ističe da Evroliga želi da ugasti nacionalne šampionate i napravi veliku ligu u Evropi po uzoru na NBA.

- Evroliga pokušava da se takmiči sa svijetom i evropskim košarkaškim ligama mijenjajući pravila igre. Evroliga želi da postane velika liga u Evropi kao što je NBA tako što će ugasiti sve lige. To nije dobro za evropsku košarku. Nacionalne lige u Evropi, kao što su na primjer njemačka, španska i turska to ne prihvataju i klubovi to u ovom trenutku odbijaju.

Evroliga bi trebalo da dozvoli svim šampionima evropskih zemalja da barem igraju u kvalifikacijama. Evroliga istovremeno nije platila već dvije godine FIBA Evropi. Zbog toga je podnijeta i tužba. Evroliga ne ispunjava dogovore koje je napravila sa FIBA Evropom. Žele da umanje autoritet FIBA. Ne žele ni da se usaglase sa kalendarom za 2017. godinu. Oni prijete budućnosti košarke - rekao je Demirel.

FIBA je već izdala saopštenje u kojem navodi da poslije ove sezone ne priznaje ABA ligu, pa ostaje da se vidi hoće li klubovi igrati regionalno takmičenje i naredne sezone i na koji način će učestvovati u evropskim takmičenjima.