latinica  ћирилица
27/03/2015 |  21:46 | Autor: RTRS

Bijeljina- Najbolja komedija "Odumiranje međeda" (VIDEO)

Četrnaesti pozorišni festival "Dani komedije" u Bijeljini, večeras je zatvoren predstavom "Celo telo tu me boli" u izvođenju Gradskog pozorišta Јazavac iz Banjaluke.
Pozorište "Јazavac" - Foto: SRNA
Pozorište "Јazavac"Foto: SRNA

Pobjednik "Dana komedije" je predstava "Odumiranje međeda" Narodnog pozorišta Republike Srpske. Na završnoj večeri festivala u Centru za kulturu "Semberija" za najbolju glumicu proglašena je Nikolina Јelisavac iz banjalučkog pozorišta "Јazavac", koje se publici predstavilo predstavom "Celo telo tu me boli".

Nagrada za najboljeg glumca pozorišnog festivala u Bijeljini dodijeljena je glumačkom bardu Zijahu Sokoloviću u predstavi "Glumac je, glumac je glumac".

Uoči večerašnje predstave, na Svjetski dan pozorišta, pročitana je poruka koju je ove godine napisao jedan od najznačajnijih teatarskih stvaralaca današnjice poljski reditelj Kšištof Varlikovski. Posljednja predstava na repertoaru bila je "Celo telo tu me boli" Gradskog pozorišta Јazavac iz Banjaluke u režiji Nikole Pejakovića.

Radnja prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca, intelektualca, koji je sam, nesretan, nerealizovan, izolovan od svijeta, sputan pretjeranom brigom majke, sve dok u njegov život sticajem okolnosti ne uđe napadna, neobrazovana i priglupa djevojka koju tumači glumica Nikolina Јelisavac. U ovoj predstavi igraju i Ljubiša Savanović i Velimir Blanić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na bijeljinskim Danima komedije.

Publika u Bijeljini pokazala je da je željna dobrih predstava. Tokom trajanja festivala, sala Centra za kulturu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a ljubitelji teatra imali su priliku da uživaju u izuzetno kvalitetnim predstavama i da na sceni vidi velika glumačka imena srpske scene.

Prema riječima selektora festivala Gavrila Јovanovića na izbor predstava uticao je budžet sa kojim su raspolagali.

- Grad koji nema pozorište pokazao je kolika je želja publike da uživa u divnim predstavama i izuzetnim glumcima i koliko je umjetnost potrebna i važna u našim životima - istakao je Јovanović.

Dane komedije organizovao je Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom grada Bijeljina i uz pomoć brojnih sponzora.