latinica  ћирилица
29/03/2015 |  07:54 | Autor: Agencije

Čuveni španski selektor dobio svoj stadion

Stadion fudbalskog kluba Alkobendas, koji nastupa u nižerazrednom rangu takmičenja u Španiji, od juče nosi ime nekadašnjeg selektora Luisa Aragonesa.

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Španije i jedan od najzaslužnijih za uspjehe te selekcije, Luis Aragones, preminuo je februara 2014. godine u 75. godini.

Aragones je svoje posljednje godine života proveo upravo u Alkobendasu, gradiću koji se nalazi 13 kilometara od Madrida.

"Postoji mnogo razloga zašto je Alkobendas želi da na ovakav način oda počast Aragonesu. Njegova humanost uticala je na mnoge mlade ljude ovog grada, a njegov odnos prema gradu bio je i glavni razlog zašto je Alkobendas proglašen za Evropski grad sporta 2015", rekao je gradonačelnik Alkobendasa Injasio Gonsales de Vinuesa.

Alkobendas nastupa u Terceri i trenutno je drugi na tabeli.

Aragones će najviše ostati upamćen po onome što se dogodilo 29. juna 2008. godine kada je španija u finalu Evropskog prvenstva u Beču pobijedila Njemačku sa 1:0.

I pored osvajanja titule 2008. godine, Fudbalski savez Španije nije uspio da ga ubijedi da produži ugovor, pa se on tada preselio u Fenerbahče, samo nekoliko nedjelja pred svoj 70. rođendan.

Aragones je u svojoj trenerskoj karijeri sa klupe, osim Španije i Fenerbahčea, predvodio i Atletiko Madrid, Barselonu, Betis, Majorku, Sevilji, Valensiju, Ovijedo i Espanjol.

Kao igrač nastupao je za Atletiko za koji je odigrao 372. utakmice i postigao 172 gola.