latinica  ћирилица
29/03/2015 |  11:40 | Autor: Agencije

Navijač koji je pogodio Akinfejeva se izvinio

Navijač reprezentacije Crne Gore Luka Lazarević (25) koji se sumnjiči za napad bakljom na golmana ruske reprezentacije tvrdi da nije želio takav incident.

Lazarević je objasnio da on nije imao namjeru da baklju baci na teren, nego da je baklju prethodno "neko bacio" pored njegove lijeve noge.

"Pošto je prskala, savio sam se i da ne bi izgorjela mene i okolo prisutne, instinktivno sam je odbacio u pravcu terena", ispričao je Lazarević policiji.

Lazarević se izvinio ruskom golmanu Igoru Akinfejevu, ruskoj i crnogorskoj reprezentaciji i "cijeloj naciji".

Protiv Lazarevića, kako je najavljeno, biće podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

U Crnoj Gori ne prestaju reakcije na prekid kvalifikacione utakmice između Crne Gore i Rusije, a najčešće riječi osude postupka iz publike su "sramota" i "bruka".

Crnogorska Uprava za mlade i sport je ocijenila da će 27. mart, kada je prekinut fudbalski meč u Podgorici, "ostati upisan kao najveći poraz crnogorskog sporta, njegovih ljubitelja i poštovalaca".

"Ovakve događaje moguće je izbjeći i prevazići jedino sinergijom najširih državnih i sportskih struktura", piše u saopštenju Uprave za mlade i sport Crne Gore.

Crna Gora od prije osam godina ima Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, ali je opšta ocjena da to nije dovoljno.

"Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru", ocjena je u nekim reakcijama.

Podsjećamo, fudbalska utakmica između crnogorske i ruske reprezentacije prekinuta prvi put na samom početku, kada je baklja iz publika pogodila golmana Rusije Akinfejeva, poslije čega se na produžetak čekalo više od pola sata.

Publika je zatim više puta upozorena da će meč biti prekinut ako se dogodi i najmanji incident. U 66. minute igre, jedan od ruskih igrača sudiji je prijavio da je na teren bačen novčić, što je bio dovoljan razlog da se utakmica prekine.

Prekinuta utakmica će biti proglašena pobjedom Rusije, rezultatom 3:0, iako je do prekida rezultat bio 0:0.

Fudbalski savez Crne Gore, pored toga što je prekidom utakmice doživio veliki udarac, strahuje i od visoke novčane kazne UEFA.