latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:36 | Autor: Agencije

Pregovari s Iranom o nuklearnom programu (VIDEO)

Ministri šest svjetskih sila danas će razgovarati s iranskim ministrom inostranih poslova o nuklearnom programu ove zemlje, a rok za postizanje dogovora je sutra.

Cilj novog dogovora je da Iran bar još godinu dana ne može da proizvede dovoljno nuklearnog goriva. Predstavnici SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije razgovaraće u Lozani u Švajcarskoj.

Dvije strane su ranije, između ostalog, razgovarale o broju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, kao i o obogaćivanju uranijuma u svrhu medicinskih istraživanja. Ograničenja rada Irana u nuklearnom programu trajaće najmanje deset godina, a rad će biti strogo kontrolisan. Iranu će zauzvrat biti ukinute "paralizirajuće" sankcije.

Pregovarači su sada bliže dogovoru nego ikada u proteklih 12 godina, ali on još nije postignut. Dvije strane međusobno vrše pritisak na donošenje teških odluka, ali se nadaju istorijskom dogovoru.

Iran i dalje negira da želi da proizvede nuklearno oružje i nada se ukidanju sankcija koje negativno utiču na ekonomiju.

Iranski pregovarač Hamid Baidinejad je rekao da o 15 godina ne želi razgovarati, ali se o 10 godina može pregovarati.

Iran je ranije insistirao da zadrži 10.000 centrifuga u funkciji. U novembru je Vašington saopštio da pristaje na 6.000 centrifuga, ali su iranski zvaničnici tražili između 6.500 i 7.000 centrifuga.

Sve strane su se složile da do dogovora, za koji je rok utorak, treba doći korak po korak.