latinica  ћирилица
30/03/2015 |  13:45 | Autor: Večernje novosti

Sokolov: Berezovskog su ubili Englezi!

Sergej Sokolov, šefa obezbjeđenja ruskog bogataša Borisa Berezovskog, koji je umro prije dvije godine u Britaniji, tvrdi da je on uklonjen jer je namjeravao da otkrije Vladimiru Putinu imena zavrbovanih oligarha.

Milijardera Borisa Berzovskog ubile su zapadne tajne službe, jer nisu htjele da dozvole da preda ruskom predsjedniku informacije kako se u Rusiji pripremao državni udar i ko su ruski političari i oligarsi koje su zavrbovale strane agenture - tvrdi Sergej Sokolov.

Dvije godine poslije smrti najpoznatijeg ruskog oligarha, Sokolov, šef velike moskovske privatne tjelohraniteljske agencije koji je radio sa Berezovskim od 1994. do 1999. godine, ispričao je za britanski Dejli mejl, a zatim i moskovskoj Komsomolskoj pravdi, novu verziju ovih dešavanja.

Sokolov otkriva da se Berezovski nije objesio, već da je ubijen. On tvrdi da je imao video i audio-snimke određenih oligarha iz Rusije koji su predlagali da se organizuje državni udar i htio je da se vrati u zemlju sa tim senzacionalnim materijalom. Zbog toga su ljudi koji su mu predlagali da se organizuje puč bili uplašeni.

- Berezovski je volio da tajno snima razgovore. On je sakrio te trake i sada ih zapadne tajne službe sigurno traže. Znam i to da je Boris imao tijesne veze sa britanskom obavještajnom službom MI-6, izraelskim Mosadom, kao i američkom CIA. Ali, kad im je postao opasan, oni su odlučili da ga se riješe da ne ispriča ono što ne treba - objašnjava Sokolov.

On smatra da se ubistvo Berezovskog spremalo nekoliko mjeseci.

- Smrt Berezovskog je bila korisna zapadnim službama. U Britaniji se ništa ne može raditi bez njihovog znanja, posebno građani Rusije. Bivši građani Rusije koji su našli utočište u Londonu služe na neki način interesima Engleske obavještajne službe.... Mnoge stvari koje je dobio od Engleske aminovala je tamošnja obavještajna služba. Kad je postao opasan da otkrije njihove zavrbovane agente među ruskim političarima i oligarsima oni su ga likvidirali - kaže Sokolov.

On ne vjeruje u verziju da je Berezovski odlučio da se ubije pošto je ostao bez novca, jer mu je "ostalo dovoljno para da dobro živi do kraja života". Berezovski je imao šestoro djece, ali njih politika nije zanimala i on ih nije uvlačio u političke planove i razgovore.

- Bilo kojeg čovjeka kojeg je simpatisao tadašnji predsjedniik Boris Јeljcin ili njegova porodica, Berezovski je pažljivo pratio. Zato smo imali zadatak da stalno pratimo Borisa Nemcova dok je bio ministar i potpredsjednik vlade. Najviše su ga izdavale žene koje je on napustio. Neke kompromitujuće materijale protiv Nemcova, Berezovski je pokazao Јeljcinu - tvrdi Sokolov.