latinica  ћирилица
30/03/2015 |  16:10 | Autor: B92

Australija greškom otkrila podatke lidera G20

Lični podaci svjetskih lidera koji su bili u Australiji na samitu G20 prošle godine, greškom su poslati na mejl organizacionog komiteta fudbalskog Kupa Azije.
Barak Obama i Angela Merkel (arhiv) - Foto: Beta/AP
Barak Obama i Angela Merkel (arhiv)Foto: Beta/AP

O cijelom slučaju nema mnogo detalja, ali "Gardijan" piše da su australijske vlasti ocijenile da Obama, Putin, Merkel, Kameron i drugi ne bi trebalo da budu obavješteni.

"Problem je odmah ustanovljen i sve je proslijeđeno Kancelariji australijskog povjerenika za informacije. Podaci su odmah izbrisani i primalac ih nije dalje distribuirao", saopštili su zvaničnici.

Materijal je ljudskom greškom poslat na pogrešnu adresu, komitetu za organizaciju fudbalskog takmičenja, a u dokumentima su bili osjetljivi podaci - brojevi pasoša, viza i ostale lične informacije o svjetskim liderima.

Među "digitalnim ličnim kartama" bili su podaci predsjednika SAD Baraka Obame, predsjednika Rusije Vladimira Putina, britanskog premijera Dejvida Kamerona, njemačke kancelarke Angele Merkel i kineskog predsjednika Si Đinpinga, koji su bili u Brisbejnu na samitu G20, navodi "Gardijan".

Kako navode mediji u Australiji, do greške je došlo kada radnik imigracione službe nije provjerio da li je sistem automatski unio ispravne email adrese u pošiljku koja je išla pogrešnom primaocu.

Odjeljenje za imigraciju i graničnu zaštitu razmotriće i ojačati svoje protokole za razmjenu osjetljivih podataka, rekla je portparolka Odjeljenja.

Azijski kup je kontinentalno fudbalsko prvenstvo koje je održano u Australiji ove godine.