latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:43 | Autor: TANЈUG

Lagumdžija na kraju mandata uvodi red u Ministarstvu

Nakon afera koje su posljednjih mjeseci potresale Ministarstvo spoljnih poslova BiH ministar Zlatko Lagumdžija je, uoči odlaska sa funkcije, počeo da uvodi red u sedište diplomatije u Sarajevu, pa su "ceh" prvi platila dva rukovodeća državna službenika iz Sektora opših poslova, pišu danas "Nezavisne novine"
Zlatko Lagumdžija - Foto: SRNA
Zlatko LagumdžijaFoto: SRNA

Kako saznaje banjalučki dnevnik, krajem prošle sedmice sa pozicije šefa tog sektora smijenjena je pomoćnica ministra Selma Užičanin, dok je istovremeno pokrenut disciplinski postupak protiv šefa Odsjeka za finansije u Sektoru opših poslova Veljka Obrenovića.

Užičaninova je, navodi list, smijenjena zbog finansijskog nereda i loše organizacije, ali najprije zbog izostanka adekvatnog reagovanja na haos koji je u pojedinim ključnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu izazvalo divljanje švajcarskog franka i američkog dolara.

"To su tačne informacije i mogu ih potvrditi za oba slučaja. Protiv Obrenovića se već vodi disciplinski postupak, ali nismo obaviješteni koji su razlozi. No, institucija to nije ni obavezna", objašnjava Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu, bez koje je nemoguće sprovesti ovakve postupke.

Razlog za postupak protiv Obrenovića je, kako je listu nezvanično potvrđeno, nesvakidašnja pljačka 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 evra) koje su otete od blagajnika MVP-a Ivice Merla tokom transporta novca od banke do sjedišta Ministrastva krajem februara.

Јoš nije poznato da li je Merla po novac poslao Obrenović, kao šef Odsjeka za finansije, ili  Užičaninova kao njegova pretpostavljena i šefica cijelog sektora. Do danas nisu rasvijetljene ni sve okolnosti pljačke, niti je dobijen odgovor na osnovno pitanje: Da li je u pitanju bila dojava iznutra?

Kada je u pitanju smjena Užičaninove, za koju je pribavljena i njena saglasnost, obavljena je ekspresno, dok u Ministrastvu tvrde da je ona "na lični zahtjev interno raspoređena u Sektor za multilateralne odnose" i da su sve izvan toga "neumjesne i neosnovane spekulacije". Međutim, navode "Nezavisne", ne obrazlažu zašto je onda degradirana sa pozicije pomoćnika ministra na funkciju ministra - savjetnika, što je niža funkcija u diplomatskoj hijerarhiji.

List podsjeća da su u nekoliko navrata izvijestili o alarmantnoj situaciji u kojoj su se zbog divljanja stranih valuta (franka i dolara) našli pojedini DKP-i, prevashodno oni na ključnim odredištima - misije pri UN-u u Njujorku i Ženevi, ambasada u Vašingtonu i još njih desetak.

Sve to je posljedica činjenice da je BiH jedina država na zapadnom Balkanu koja je budžete DKP-a vezala za domaću valutu, a nakon "divljanja" franka i dolara iz Sektora za ošte poslove, koji rukovodi ovim aktivnostima, nije bilo nikakvog reagovanja.
U nedavnom intervjuu za "Nezavisne" odlazeća šefica Misije u Njujorku Mirsada Čolaković je upozorila na nezavidan finansijski položaj službenika i diplomatskog osoblja "koji su dovedeni u stanje socijalne potrebe", ali i na mogućnost zatvaranja ovih misija, što bi dodatno narušilo ugled BiH u svijetu.