latinica  ћирилица
01/04/2015 |  12:43 | Autor: B92

Hag objavio odluku o Šešelju, a on palio hrvatsku zastavu (VIDEO)

Haško tužilaštvo objavilo je odluku o žalbi Tužilaštva na odluku po zahtjevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.
Protestni skup radikala u Beogradu - Foto: SRNA
Protestni skup radikala u BeograduFoto: SRNA

Odluka je napisana na srpskom jeziku, kao što je zahtijevao predsjednik SRS, pošto je prethodno odbio da primi odluku na engleskom jeziku.

Tužilaštvo tvrdi da je Pretresno vijeće napravilo grešku u primjeni prava zbog toga što nije razmotrilo da li su preduslovi za privremeno puštanje Šešelja na slobodu i dalje ispunjeni, naročito u svjetlu njegovih izjava da se neće vratiti na Međunarodni sud.

Takođe, navodi se da Pretresno vijeće nije razmotrilo da li je ocjena Pretresnog vijeća da privremeno pusti Šešelja na slobodu treba da bude regulisano minimalnim uslovima i dalje validna.

S tim u vezi, Tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog veća da poništi odluku o odbijanju zahtjeva za vraćanje Šešelja, povuče Šešeljevo puštanje na slobodu i naloži mu da se pojavi pred Pretresnim vijećem da bi se razmotrili uslovi za eventualno dalje puštanje na slobodu.

Tužilaštvo tvrdi da privremeno puštanje na slobodu može biti naloženo samo ako su ispunjena dva ključna preduslova, da se Pretresno vijeće uvjerilo da će se optuženi pojaviti na suđenju i da neće predstavljati opasnost ni za jednu žrtvu, svjedoka ili drugo lice.

Pored toga, Tužilaštvo navodi da u svjetlu Šešeljeve izjave da se neće vratiti u Hag Pretresno vijeće više ne može da bude uvjereno da su preduslovi i dalje ispunjeni i da je zbog toga obavezno da ga pozove da se vrati.

Tužilaštvo tvrdi da Pretresno vijeće nije razmotrilo njegov argument da Šešeljevo ponašanje poslije puštanja na slobodu podriva osnov po kom je odlučeno da mu se nametnu samo minimalni uslovi i da se od njega ne zahtijeva da se obaveže da će se pridržavati uslova za privremeno puštanje na slobodu.

U dispozitivu odluke navodi se da Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudija Tuzmukamedova i Afanđea djelimično odobrava žalbu (žalba Tužilaštva na odluku po zahtjevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje optuženog na slobodu), poništava pobijanu odluku (odluka po zahtjevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu), nalaže Pretresnom vijeću da smjesta povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu.

Šešelj palio zastavu Hrvatske kao odgovor na odluku Haga

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je dobio odluku Žalbenog veća Tribunala u Hagu, te je kao "jasnu poruku" Hrvatskoj zapalio zastavu te zemlje.

Šešelj je novinarima na platou ispred Palate, gdje će svjedočiti u procesu koji se vodi protiv njegovog zamjenika Nenanje Šarovića zbog paljenja zastave SAD 2012. godine, rekao je da je odluku Žalbenog veća primio danas prije podne i ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u haški pritvor.

Lider SRS je dodao da sada čeka odluku Pretresnog vijeća, a dolazak na suđenje Šaroviću iskoristio je, kako je rekao, da odgovori državi Hrvatskoj, čiji ga funkcioneri mjesecima napadaju.

U sud je danas došao, naveo je, kako bi u procesu koji se vodi protiv Šarovića posvjedočio da je on dao nalog "da se zapale zastave NATO, EU, SAD i nepostojeće države Kosovo", te da su članovi stranke taj nalog morali da izvrše inače bi svi disciplinski odgovarali.

V. Šešelj zapalio zastavu Hrvatske (foto: Tanjug)

Krivična prijava Šešelju zbog paljenja zastave

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je krivični postupak protiv Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave države Hrvatske, prenosi Tanjug.

Kako portparolka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Tatjana Sekulić navodi u pisanoj izjavi, tužilaštvo je "povodom događaja koji se odigrao 1. aprila 2015. godine oko 13 časova ispred Palate pravde kojom prilikom je zapaljena hrvatska zastava", pokrenulo krivični postupak protiv Vojislava Šešelja i drugih.