latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:24 | Autor: TANЈUG

"Na sjeveru Kosova neće biti vojske"

Oružane snage Kosova neće biti prisutne na sjeveru bez prethodnog dogovora sa NATO-om, izjavio je kosovski premijer Isa Mustafa.
Priština - Foto: arhiv
PrištinaFoto: arhiv

Mustafa je rekao da je nacrt zakona o osnivanju "Oružanih snaga Kosova" spreman i dodao da očekuje da za njegovo usvajanje bude obezbijeđeno dvije trećine glasova poslanika.

Za usvajanje tog zakona, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dvije trećine poslanika, uključujući i dvije trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica. Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina.

Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba.

Mustafa je, govoreći o Listi Srpska, rekao da je prošle nedjelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojotuju od početka februara.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Savjeta bezbjednosti UN.

- To može da ima određene posljedice po bezbjednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor - rekao je Dačić.

On je podsjetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, u sjedištu NATO, predstavnici Alijanse dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sjever Kosova bez saglasnosti Kfora.