latinica  ћирилица
01/04/2015 |  21:08 | Autor: SRNA

Zaev: Šef tajne službe uzeo pola miliona evra provizije

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev tvrdi da je direktor makedonske Uprave za obavještavanje i kontraobavještavanje Sašo Mijalkov uzeo proviziju više od pola miliona evra tokom nabavke opreme iz Izraela za makedonsku tajnu policiju, vrijedne 14 miliona evra.
Evri - Foto: TANЈUG
EvriFoto: TANЈUG

"Riječ je o velikom korupcionaškom skandalu u koji je umiješana saradnica Mijalkova Svetlana Kostova, koja je kasnije postala sudija Ustavnog suda, kao i premijer Nikola Gruevski", rekao je Zaev na konferenciji za novinare, objavljujući najnovije audio-zapise, kolokvijalno nazvane "bomba", u okviru projekta "Istina o Makedoniji".

Prema njegovim riječima, Kostova je pregovore vodila sa Izraelcem Haimom Hakejnijem sa kojim je ugovorila i promjenu banke za transakciju.

Zaev je rekao da je Hakejni bio čest gost u Makedoniji i pokazao dokumenat o njegovom ulasku i izlasku iz zemlje.

Na konferenciji za novinare pušteni su audio-zapisi koji otkrivaju nepravilnosti u nabavci izraelske opreme za potrebe makedonske tajne policije, između ostalih, zapis telefonskog razgovora Kostove sa Hakenijem.

Vladajući VMRO-DPMNE je u reagovanju optužio Zaeva da je "preko lijepljenih, preljepljivanih, kreiranih, sječenih i vađenih iz konteksta snimaka direktno nanio štetu bezbjedonosnom sistemu Makedonije".

Lider opozicije Zoran Zaev od početka februara u okviru projekta "Istina za Makedoniju" objavljuje prisluškivane razgovore makedonskih zvaničnika.

On optužuje premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog da je putem Uprave za obavještavanje i kontraobavještavanje nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije. Gruevskog optužuje i za korupciju i zloupotrebu vlasti u obračunu sa političkim neistomišljenicima.

Zaev je tvrdio da je prisluškivane razgovore dobio od "patriota" među makedonskim obavještajcima, a Gruevski ga optužuje da je do njih došao uz pomoć stranih obavještajnih službi.