latinica  ћирилица
15/04/2015 |  08:00 | Autor: SRNA

Vašington uklanja Havanu sa liste država sponzora terorizma

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je pred Kongresom da planira da Kubu ukloni sa liste država koje podržavaju terorizam.
Američki predsjednik Barak Obama u Kongresu (arhiva) - Foto: AP
Američki predsjednik Barak Obama u Kongresu (arhiva)Foto: AP

Obamina odluka uslijedila je nakon samita u Panami, gdje se sreo sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom i to je prvi sličan sastanak lidera dviju zemalja u proteklih skoro 60 godina.

- Poslije pažljive revizije stanja na Kubi na osnovu informacija dobijenih od obavještajnih službi te uvjeravanja koje sam dobio od vlasti u Havani, američki državni sekretar DŽon Keri donio je zaključak da ta zemlja ispunjava uslove za ukidanje naziva sponzora terorizma - ističe se u saopštenju Bijele kuće.

Obamina odluka podnesena je Kongresu na dalji uvid, ali analitičari smatraju da je mala vjerovatnoća da će biti blokiran postupak uklanjanja Kube sa liste.

Uklanjanjem Kube sa crne liste biće ukinute i određene ekonomske sankcije, ali širi američki embargo i dalje će ostati na snazi jer samo Kongres ima ovlašćenje da ih okonča.

Vašington je Kubu na listu država koje podržavaju terorizam stavio 1982. godine, navodeći da tadašnji predsjednik Fidel Kastro obučava i naoružava pobunjenike u Africi i Јužnoj Americi.