latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:17 | Autor: Agencije

Sarajevo: Kenan Kršo nakon ispitivanja pušten na slobodu (VIDEO)

Sipa je jutros na području Sarajeva uhapsila Kenan Kršu (1976) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 202 d. stav (2) KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“
Uhapšen Kenan Kršo - osumnjičen za terorizam - Foto: SRNA
Uhapšen Kenan Kršo - osumnjičen za terorizamFoto: SRNA

Ovo lice osumnjičeno je da je učestvovalo u određenim aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, saopšteno je iz Sipe.

Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeno lice, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Izvršenim pretresom pronađeno je i privremeno oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije i drugi predmeti.

Kršo je prije dva mjeseca na Baščaršiji izazvao incident kada se pojavio u majici sa obilježima Islamske države nakon čega su ga tada sankcionisali pripadnici MUP-a KS. Inače, prema podacima bezbjednosnih agencija u BiH Kršo se takođe dovodio u vezu da je u više navrata boravio na sirijskom ratištu.

Tužilaštvo BiH: Kršo osumnjičen zbog više aktivnosti u vezi sa terorizmom

Tužilaštvo BiH i policijske i bezbjednosne agencije došle su do saznanja da je Kenan Kršo iz Sarajeva, kojeg su uhapsili pripadnici Sipe, boravio na području Sirije, te da kontaktira sa pripadnicima vehabijskog pokreta iz BiH koji se, kao pripadnici "Islamske države" i paravojnih formacija, bore na ratištima u Siriji i Iraku.

Kršo je pod istragom zbog više aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, a uporedo sa njegovim hapšenjem, prema nalogu Tužilaštva i naredbi Suda BiH, vrši se pretres objekata, prostorija i vozila koje koristi osumnjičeni.

Kršo je u proteklom periodu, koristeći znakove i obilježja takozvane "Islamske države", koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom, u više navrata vršio incidente i ugrožavanja bezbjednosti na području Sarajeva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i policijske i bezbjednosne agencije došle su do saznanja da je osumnjičeni kraći period boravio na području Sirije, te da kontaktira sa pripadnicima vehabijskog pokreta iz BiH koji se, kao pripadnici "Islamske države" i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku, što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.

Mediji podsjećaju da je Kršo prije dva mjeseca na Baščaršiji u Sarajevu izazvao incident kada se pojavio u majici sa obilježjima "Islamske države", nakon čega su ga tada sankcionisali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Kršo je krajem januara za vrijeme molitve u džamiji na Staroj Breci verbalno napao imama Muhameda Velića, a nakon nekoliko dana predao se policiji.

Kršo nakon ispitivanja pušten

Kenan Kršo, koji je osumnjičen za terorizam, pušten je poslije kriminalističke obrade u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH/, potvrđeno je u Sipi.

- U skladu sa uputstvima tužioca, Kršo je nakon ispitivanja u Sipi pušten. Aktivnosti u ovom predmetu se nastavljaju, rekla je vršilac dužnosti portparola Sipe Kristina Јozić. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će o ovom slučaju sutra moći dati više podataka.

Od 15. aprila građani mogu pratiti aktivnosti SIPA-e i na Twitteru http://t.co/WLhCbtfBPK pic.twitter.com/KiK0VV25Vq