latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:24 | Autor: TANЈUG

Moskva: Ruski avioni nisu narušili britanski prostor

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da dva ruska strateška bombardera Tu-95MS nisu narušila britanski vazdušni prostor kada su patrolirali iznad Atlantskog okeana.

Prema njegovim riječima, ruski bombarderi su letjeli iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora i Atlantskog okeana, a da su posade tu misiju završile juče.

Konašenkov je rekao da je let bombardera Tu-95MS trajao 15 sati, da ih je u vazduhu gorivom snabdio avion Iljušin i da su u pratnji bila i dva aviona ruskih vazduhoplovnih snaga MiG-31.

"U pojedinim dijelovima rute leta, bombardere su pratili i britanski avioni 'tajfun' i danski F-16", dodao je Konašenkov a prenijela ruska agencija Tas s. Konašenkov je rekao da su ruski avioni izveli predviđene letove u blizini Britanije i da nisu ugrozili njen vazdušni prostor.

"Naše letjelice su djelovale u potpunom skladu s međunarodnim propisima i nisu ništa narušile. Oni kažu presretanje, a mi kažemo pratnja. To je normalna praksa u svijetu. Naši avioni nisu narušili nikakva pravila. Njima su se samo pridružili britanski avioni koji su ih ispratili i odletjeli nazad", rekao je Konašenkov za ruski radio Služba novosti.

Britanija je saopštila juče da je poslala borbene avione "tajfun" iz vojne baze Losimaut u Sjevernoj Škotskoj, radi presretanja dva ruska bombardera koja su se našla u blizini njenog vazdušnog prostora, objavio je portparol britanskog Ministarstva odbrane. Brodovi britanske mornarice su nekoliko časova ranije prijavili kako prate tri ruska broda, uključujući i jedan razarač, koji su ušli u Lamanš (kojeg Britanci nazivaju Engleski kanal), prenio je AFP.

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, brodovi su bili na putu u Sjeverni Atlantik gdje će uzeti učešće "u vježbi odbrane od vazdušnih i podmorničkih napada". 

Prema pisanju britanskog Dejli telegrafa, uprkos više incidenata posljednjih meseci, sličnih jučerašnjem, Britanija je bila primorana da primi u četvorodnevnu posjetu ruske vojne inspektore kako bi prisustvovali pomorskim vežbama koje od ponedjeljka predvodi Britanija uz obale Škotske, jer je tako predviđeno ugovorom o kontroli naoružanja u Evropi.