latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:05 | Autor: SRNA

Đokić: Pozitivno poslovanje Elektroprivrede Srpske

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske neće biti negativno za 2014. godinu, jer je ostvaren pozitivan poslovni rezultat.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske neće biti negativno za 2014. godinu, jer je ostvaren pozitivan poslovni rezultat.

- Postoje problemi u funkcionisanju i radu Rudnika i Termoelektrane `Gacko` i radi se na njihovom rješavanju, rekao je Đokić odgovarajući na poslanička pitanja tokom "Aktuelnog časa".

Đokić je istakao da organi upravljanja preduzeća razmatraju izvještaje o radu Rudnika i Termoelektrane "Gacko", kao i ostalih javnih preduzeća i za njihov rad odgovaraju Vladi Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je tokom "Aktuelnog časa" da je resorno ministarstvo uputilo zahtjev Vladi Republike Srpske za odobravanje kreditnih sredstava za rekonstrukciju bolnice u Zvorniku.

- Vlada Koreje načelno je prihvatila da se razgovara o kreditnom aranžmanu, ali je u ovom trenutku teško reći kojom dinamikom i kako će se to realizovati, rekao je Bogdanić.

Bogdanić je dodao da bolnica u Zvorniku stabilno posluje i da je trenutno jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u kojoj su sve obaveze ispoštovane.

On je rekao da će biti ispoštovana ranija odluka Vlade Republike Srpske kojom je u budžetu Srpske obezbijeđeno 150.000 KM za testiranje srednjoškolske omladine droge.

Bogdanić je rekao da će Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti predviđeno formiranje Zavoda za bolesti zavisnosti u Republici Srpskoj.

SAVANOVIĆ: 10,3 MILIONA KM ZA ZAPOŠLjAVANjE

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je danas da je za provođenje Akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu predviđeno izdvajanje 10,3 miliona KM.

Savanović je naglasio da je navedenim planom predviđeno zapoljšavanje više od 2.000 ljudi.

- Aktivnosti u vezi sa realizacijom ovog plana vodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, a očekujem da do kraja aprila bude raspisan javni poziv", rekao je Savanović tokom "Aktuelnog časa" u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naveo da je smanjen broj nezaposlenih u Republici Srpskoj u martu ove godine u odnosu na isti period prošle godine za 1.500 ljudi i da je trenutno, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, 142.245 nezaposlenih u Srpskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je Vlada Srpske usvojila Pravilnik o sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

On kaže da lokalni organi vlasti na Palama nemaju ovlaštenje da utiču na rad MUP-a, niti da sugerišu gdje treba da bude sjedište Centra javne bezbjednosti /CЈB/ Istočno Sarajevo.

- Od stanja na terenu i stanovništva mislimo da je bolje da sjednište CЈB-a Istočno Sarajevo bude u donjem dijelu grada, s obzirom da je tamo većina bezbjednosnih događanja. U svakom slučaju, javnost će na vrijeme biti obaviještena da li će biti izvršena dislokacija ovog centra, kaže Lukač.