latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:08 | Autor: SRNA

Zemanov put u Moskvu finansira slovački oligarh?

Ukoliko Vlada Češke odbije da finansira put predsjednika države Miloša Zemana u Moskvu na proslavu 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, novac će dati slovački oligarh Pavel Krupa.

Vlada Češke razmatra pitanje budžetskog finansiranja posjete. Ako ministri budu protiv, Zeman će morati sam da snosi troškove putovanja.

U međuvremenu, slovački oligarh-milijarder Pavel Krupa ponudio se da snosi troškove puta češkog predsjednika u Moskvu - pišu "Lidove novini".

"Spreman sam da pokrijem sve troškove vašeg  puta u Moskvu, čiji je cilj izražavanje poštovanja poginulim vojnicima tokom oslobađanja Čehoslovačke", obratio se biznismen predsjedniku Češke.

Krupa posjeduje investicinu kompaniju "Arka Kapital" i veliku imovinu u Slovačkoj i Češkoj, uključujući i preduzeće za proizvodnju mineralne vode "Ondrašovka".

Ovaj biznismen je prošle jeseni poklonio Milošu Zemanu za 70. rođendan 25.550 boca mineralne vode!

Zeman se nalazi pod velikim pritiskom Brisela i Vašingtona da ne putuje u Mosvu.

On je nedavno objasnio da bi bez Crvene armije i njenih žrtava Česi danas govorili njemački i pozdravljali sa "Hajl Hitler" te da je sasvim normalno da oda počast stradalima za slobodu tadašnje Čehoslovačke.