latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:33 | Autor: SRNA

Projekat "Otvorena Vlada" - još transparentniji rad Vlade RS

Predsjednik Odbora za realizaciju programa "Otvorena Vlada" Srđan Rajčević rekao je da bi u narednih nekoliko mjeseci trebalo da bude osposobljen portal na kome će biti objavljivani svi relevantni podaci kojima raspolaže Vlada Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Kad kažem svi podaci, mislim na sve informacije koje javnost ima pravo da dobije po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, uzevši u obzir specifičnosti tog zakona, naveo je Rajčević.

Predstavljajući danas na konferenciji za novinare u Banjaluci program "Otvorena Vlada", Rajčević je rekao da će portal raditi kao podkomponenta portala e-Srpska i da je planirano da prvi setovi podataka budu onlajn u roku dva do tri mjeseca.

On je pojasnio da će građani na taj način biti u prilici da vide čim Vlada Republike Srpske raspolaže i imaće neometani pristup svim podacima putem interneta.

- Vlada Republike Srpske ovom inicijativom snažno podupire transparentnost u radu javnih organa, rekao je Rajčević i dodao da Srpska prva u BiH pokreće ovu inicijatu i kreće u njenu realizaciju.

On kaže da će biti donesen akcioni plan i mjere, te da će u narednih nekoliko mjeseci biti preduzete aktivnosti da bi bili objavljeni setovi podataka kojima raspolažu ministartva, uprave i upravne organizacije.

Rajčević je rekao da projekat biti realizovan u okviru Agencije za informaciono društvo, na čiju inicijativu je pokrenut, te da očekuje da će tehnički biti završen do sredine ljeta.

On je naveo da će Vlada Srpske u narednim danima, na prijedlog Odbora za koordinaciju i realizaciju ovog programa, razmatrati akcioni plan njegove realizacije.

Rajčević je dodao da je Vlada Srpske usvojila i projekat, koji je inicirala Agencija za informaciono društvo u saradnji sa Privrednim predstavništvom u Briselu, a koji se odnosi na kreiranje portala posredstvom kojeg će Republika Srpska i sve njene institucije biti u kontaktu sa dijasporom.

- Na taj način Vlada Srpske hoće da uspostavi trajnu komunikaciju sa svim prijateljima Republike Srpske u svijetu o mogućnosti investiranja u Srpsku i uspostavljanja naučno-tehnološke saradnje sa našim ljudima iz Srpske i regiona, pojasnio je Rajčević.

Govoreći o efektima programa "Otvorena Vlada" u razvijenim demokratskim državama, Rajčević kaže da u SAD odavno radi portal o javnoj potrošnji, putem kojeg građani mogu da se informišu o svakom dolaru koji je u vlasništvu poreskih obveznika i na taj način pratiti tok novca sa kojim američka Vlada raspolaže.

On je podsjetio da je multilateralna incijativa Partnerstvo za otvorenu vlast potekla od američkog predsjednika Baraka Obame 2010. godine i da je na osnovu toga na marginama zasjedanja UN iste godine donesena Deklaracija o otvorenoj vlasti.

Na osnovu te deklaracije, kaže Rajčević, formiran je Komitet partnerstva za otvorenu vlast, a punopravni članovi su 65 država.

Rajčević je rekao da je BiH prošle godine poslala pismo namjere da se priključi programu Partnerstvu za otvorenu vlast.