latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:38 | Autor: TANЈUG

Keri stigao u Libek, Keri napustio Libek

Američki državni sekretar DŽon Keri zadržao se u Libeku, na sastanku šefova diplomatija Grupe sedam industrijskih zemalja, svega 90 minuta u "blic posjeti", javljaju njemački mediji u izvještajima sa tog skupa, koji je počeo sinoć, praćen strogim mjerama sigurnosti i mirnim protestima ljevičara i protivnika globalizacije.
Keri na sastanku u Libeku - Foto: AP
Keri na sastanku u LibekuFoto: AP

Keri, koji sinoć nije mogao da stigne u Libek zbog obaveza u Americi u vezi sa iranskim nuklearnim programom, došao je tek danas u ovaj grad, zadržao se oko devedesetak minuta i otišao u pravcu Hamburga, odakle leti za Vašington, prenose mediji.

Domaćin skupa, šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer primio je sinoć goste ispred istorijske vijećnice u Libeku, a ovaj susret koji danas završava, trebalo bi da posluži kao priprema za samit šefova država ili vlada G7, koji će se održati u junu, u bavarskom dvorcu Elmau, javljaju mediji.

Susret šefova diplomatije G7 obezbjeđuje oko 3. 500 policajaca, što je, prenose mediji, naišlo na negodovanje pojedinih građana Libeka, zabrinutih za troškove cijelog ovog događaja.

Na dnevnom redu sastanka šefova diplomatija G7 nalaze se konflikt u Ukrajini, situacija u Iranu, Јemenu, Siriji i Iraku, kao i epidemija ebole u zapadnoj Africi.

Na skupu učestvuju šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije, Italije, Јapana, Kanade i Amerike, kao i visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini. Na skupu ne učestvuje Rusija, naglašavaju mediji.