latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:07 | Autor: SRNA

NS RS neće ukidati Dan Republike Srpske (VIDEO)

Republika Srpska nikada neće odustati od proslave Dana Republike - 9. januara. Ovo je najvažnija poruka upućena iz Narodne skupštine, sa sjednice koju je danas obilježila rasprava o Prijedlogu deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

20.09 NS RS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim je produženo studiranje studentima koji su upisali diplomske i postdiplomske studije po odredbama Zakona o univerzitetu.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević istakao je da je studentima produženo studiranje do kraja akademske 2015/2016 godine.

- Studentima, koji studiraju po bolonjskom principu, daje se mogućnost upisa u narednu godinu u akademskoj 2015/2016 godini sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova ili dva predmeta bez obzira sa koliko bodova su iskazani, rekao je Malešević i naglasio da će se usvajanjem izmjena navedenog zakona izbjeći štetne posljedice po većinu studenata u RS.

Sjednica NS RS biće nastavljena sutra raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji kojim je definisano da se rok za podnošenje zahtjeva ranijeg vlasnika eksproprisane nepokretnosti za poništenje pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji, ukoliko nisu izvrešni znatniji radovi na tom objektu, povećava sa tri na deset godina.

Zakonskim rješenjima je definisano da se protiv akta o utvrđivanju opšteg interesa može pokrenuti upravni spor. Biće razmatran Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji. Na sjednici će biti razmatran Prijedlog programa rada NS RS za ovu godinu i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za prošlu godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

19.39 NS RS razmotrila je Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je predviđeno da Vlada Republike Srpske radi unapređenja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja formira savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja kao posebno savjetodavno tijelo.

Savjet bi trebalo da ima ukupno 15 članova koji se imenuju iz reda akademika, univerzitetsih nastavnika i saradnika, profesora, nastavnika, učitelja, vaspitača i stručnih saradnika iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja. Nacrtom zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju uređuje se predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu.

NS RS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama o transfuzijskoj djelatnosti, kojim se uređuje transfuzijska djelatnost, sistem kvaliteta u transfuzijskoj djelatnosti i obezbjeđivanja dovoljnih količna bezbjedne krvi i komponenti krvi za potrebe građana Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi usklađivanja sa novim preporukama Savjeta Evrope i direktivama EU i usaglašavanja zakona sa posebnim zakonima.

Ovim nacrtom zakona definisano je da Zavod za transfuzijsku medicinu RS sa sjedištem u Banjaluci obavlja transfuzijsku djelatnost. Osnivač Zavoda u ime Republike je Vlada, a Zavod je odgovoran za postupak prikupljanja, testiranja, prerade, skladištenja, distribucije i izdavanja krvi.

17.47 NS RS razmotrila je Prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima kojim se propisuju mjere bezbjednosti za pravna i fizička lica koja posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da ovaj zakon obavezuje banke, pošte, mjenjačnice, mikrokreditne organizacije, lutrije, sportske kladionice i kazina.

Prenos NS RS možete pratiti ovdje.

- Osnovne mjere bezbjednosti zaštite lica i objekata u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima ostvaruju se sredstvima tehničkog obezbjeđenja, fizičkim obezbjeđenjem i kombinovanom primjenom ovih mjera, rekao je Lukač i naglasio da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na objekte, prostorije i zaposlene ako obezbjeđenje vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

17.20 Sjednica NS RS nastavljena nakon redovne pauze, razmatranjem Prijedloga zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog programa rada NS RS za ovu godinu i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za prošlu godinu.

Parlament Srpske je razmotrio Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

15.17  NS RS neće ukidati Dan Republike, ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim, navodi se u Prijedlogu deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović istakao je u završnoj riječi da parlament Srpske donosi deklaraciju kao politički akt, isto kao što je i zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH politički akt.

- Nadamo se da će deklaracija imati punu podršku, ne samo narodnih poslanika, već i predstavnika Srpske koji će imati priliku da brane Dan Republike i poziciju Srpske sa svim njenim pravima i obavezama unutar BiH", istakao je Čubrilović i ocijenio  da je "ono što radi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jedna vrsta pritiska".

NS RS  smatra da je osporavanje ovih odredaba Zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Praznici Srpske utemeljeni su na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda i odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima.

Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike, navodi se u razmotrenom Prijedlogu deklaracije.

Parlament Srpske izražava punu volju i spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet Srpske potvrđen Dejtonskim sporazumom.

Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Poslanici srpskih parlamentarnih stranaka saglasni su da je neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske, dok potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Senad Bratić smatra da je deklaracija nepotrebna, jer se njome prejudicira odluka Ustavnog suda BiH, te "vrši pritisak na pravosudne institucije".

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je redovna pauza do 17.00 časova

14.35 Poslanici u NS RS ocijenili su neprihvatljivim ukidanje 9. januara - Dana Republike Srpske i poručili da Srpska nikada neće odustati od njegovog obilježavanja.

Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić ocijenio je da BiH može da postoji samo ukoliko se međusobno poštuju narodi i entiteti.

- Nikome ne treba da smeta Dan Srpske, a nažalost nismo pružili dovoljan otpor kada su ukidani naš grb, himna i zastava", rekao je Stevandić i naveo da postoji netrpeljivost prema RS i da se mora biti odlučan u očuvanju Dana Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković napominje da se neće odustati od obilježavanja Dana Srpske, te navodi da će SNSD podržati Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kaže da apelacija Bakira Izetbegovića nema veze sa pravom.

Šef Kluba poslanika SP-a Slobodan Protić istakao je da je cilj zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima  Srpske pred Ustavnim sudom BiH rušenje legitimiteta i legaliteta Srpske, te da je neprihvatljivo ukidanje Dana RS.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović naglasio je da ova partija podržava Prijedlog deklaracije i da je veoma važno potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić kaže da se Ustavni sud BiH političkim sredstvima pokušava iskoristiti za rušenje Srpske.

13.53 Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović poručio je da RS nikada neće odustati od Dana Republike Srpske - 9. januara i njegovog obilježavanja.

- Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim incijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima da nikada nećemo odustati od Dana Republike Srpske i njegovog obilježavanja, istakao je Čubrilović.

Obrazlažući Prijedlog dekaracije povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH, Čubrilović je rekao da bi deklaracija trebalo da posluži kao osnov za djelovanje svih organa, institucija i političkih stranaka u RS, kao i zakonodavnih organa i institucija BiH.

Čubrilović je rekao da će Srpska osporiti saradnju i postojanje političkim strankama i njihovim liderima koji BiH i njene entitete posmatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog uređenja, uzroka, karaktera i posljedica tragičnih sukoba.

Istakao je da je podneseni zahtjev lidera bošnjačke političke stranke sa sjedištem u Sarajevu isključivo politički, a ne akt koji je zasnovan na pravu i u njemu je sadržana neskrivena namjera rušenja legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnog poretka BiH.

Čubrilović je rekao da se ustavnim i zakonskim rješenjima 9. januar – Dan Republike Srpske ne povezuje se sa Svetim arhiđakonom Stefanom, niti sa bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrdila i Venecijanska komisija 14. oktobra 2013. godine.

Istakao je da predložena Delaracija ima za cilj da podstakne mjere i aktivnosti koje je neophodno preduzeti ukoliko bi eventualno bila donesena odluka o negiranju Dana Republike Srpske i dodao da NS RS zahtijeva donošenje Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH kojeg bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, što je Parlamentarna skupština BiH mogla učiniti još 2001. godine.

Čubrilović je rekao da NS RS traži poboljšanje stanja u pravosuđu da bi se nakon reformi i donošenja zakona u Ustavnom sudu BiH onemogućilo postojanje njihove nadležnosti da preispituju odluke entitetskih sudova.

On je dodao da je Ustavni sud BiH obavijestio parlament Srpske da je povodom navedenog zahtjeva zakazao javnu raspravu za 27. maj.

- Narodna skupština Republike Srpske će u predviđenom roku do 25. aprila obavijestiti Ustavni sud BiH o učešću naših predstavnika na javnoj raspravi koja bi trebalo da bude na najvišem naučnom i stručnom nivou, naglasio je Čubrilović.