latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:12 | Autor: TANЈUG

ID povukla borce iz palestinskog logora Јarmuk

Borci Islamske države su se većim dijelom povukli iz palestinskog izbjegličkog logora na domaku Damaska, nakon što su istjerali svog glavnog rivala, saopštio je danas jedan palestinski zvaničnik.
Sirija: Palestinski izbjeglički logor Јarmuk - Foto: AFP
Sirija: Palestinski izbjeglički logor ЈarmukFoto: AFP

Nakon njihovog povlačenja iz logora Јarmuk, Nusra, povezana sa Al Kaidom, ostala je glavna organizacija u tom logoru, navodi Rojters.

Stotine boraca Islamske države vratilo se u svoje uporište u susjedni Hadzar al - Asvad, odakle je pokrenut napad početkom ovog mjeseca, navode izvori na koje se poziva britanska agencija.

Osim što su težili da osvoje logor, htjeli su da pobijede glavnog rivala, Aknaf al Makdis, povezan s Hamasom, opozicionu organizaciju koja im se ideološki protivi. Ulaskom u logor, Islamska država se našla na nekoliko kilometara od sjedišta sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Njeni borci se još  bore protiv preostalih pripadnika Aknaf al Makdisa na sjevernom ulazu u logor na raksrisnci glavnih ulica Palestina i Јarmuk, rekla su dva stanovnika logora.

Povlačenje ostavlja Nusru kao najveću snagu u logoru, čiji su mnogi stanovnici pobjegli otkako je Islamska država pokrenula svoju ofanzivu, dodali su isti izvori. Izaslanik Palestinske oslobodilačke organizacije - PLO u Damasku rekao je da je Nusra sada glavna organizacija u logoru.

"Oni i Nusra su jedno. Oni mijenjaju pozicije," rekao je Anvar Abdul Hadi Rojtersu.

Nusru su otpužili rivali da omogućava ulazak militanata Islamske države u Јarmuk. Iako su te dvije organizacije rivali, na drugim mjestima u Siriji obje se protive Aknaf al Makdisu, ali Nusra, za razliku od Islamske države nije spremna da svoje rivalstvo dovede do vojnog sukoba i nije učestvovala u najnovijoj rundi borbi u Јarmuku, kažu stanovnici.

U logoru je živjelo oko 160.000 Paalestinaca prije početka ratu u Siriji, 2011. godine To su bile izbjeglice iz rata 1948. godine, koji je izbio poslije stvaranja Izraela i njihovi potomci.