latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:48 | Autor: SRNA

Novi Grad: Јednoglasno protiv izgradnje opasnog odlagališta

Skupština opštine Novi Grad danas je jednoglasno usvojila rezoluciju protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.
Novi Grad - Foto: SRNA
Novi GradFoto: SRNA

U rezolucije se navodi da se SO Novi Grad žestoko protivi ovom projektu i traži obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje otpada niske i srednje radioaktivnosti.

"SO Novi Grad upozorava da su u skladu sa Evropskom konvencijom o procjeni uticaja na okolinu prekodržavnih granica - ESPOO, BiH kao ugrožena zemlja, a samim tim i opština Novi Grad, trebalo da budu obaviješteni o aktivnostima u vezi sa izborom Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i da aktivno učestvuju u postupku procjene uticaja na okolinu, što nije učinjeno", ističe se u rezoluciji.

U rezoluciji se navodi da je Evropska konvencija o procjeni uticaja na okolinu prekodržavnih granica u nadležnosti BiH i Hrvatske, te da je neophodno uključiti institucije tih zemalja.

SO Novi Grad smatra da Hrvatska prilikom izbora lokacije i izrade prostornog plana nije uzela u obzir činjenice da je lokacija Trgovska gora izabrana bez ikakvih prethodnih istraživanja i uvažavanja stručnog mišljenja i suprotno stavu stanovništva loklanih opština, kao i bez adekvatnih terenskih ispitivanja.

"Predjeli od Zakope do Gornjeg Žirovca na Trgovskoj gori su građeni od krečnjaka i dolomita sa strmim nagibima i unutrašnjim pukotinama zbog čega su stijene vodopropusne što povećava mogućnost zagađenja rijeke Une, jedinog resursa pitke vode za opštine i gradove u njenom slivu", ukazuje se u tekstu usvojene rezolucije.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kaže da su nadležne republičke i institucije BiH o ovom problemu obaviještene 8. aprila, a da će to ponovo biti učinjeno i zatraženo hitno postupanje nakon što je usvojena rezolucija.

"Mi smo izabrali najbolji način demokratskog izražavanja, tražeći mišljenje građana koji potpisivanjem peticije izražavaju protivljenje i nadam se da neće biti potrebe za radikalnijim demokratskim mjerama", rekla je Rajilićeva na sjednici lokalnog parlamenta.

Rajilićeva se nada da nije kasno da se sve aktivnosti vezane za odlagalište zaustave.

Predsjednik Foruma za bezbjednost Mirko Lukić kaže da je nedopustivo da jedna moderna zemlja, članica EU, krši evropske konvencije i evropske zakone.

"Napominjem da je bilo neophodno uzeti u obzir uticaj ovakvog odlagališta na Republiku Srpsku i BiH, s obzirom da se opština Novi Grad sa približno 30.000 stanovnika nalazi 2,5 kilometra vazdušne linije od predviđene lokacije odlagališta", rekao je Lukić.

On je naveo da nije uzet u obzir ni uticaj na stanovnike u slivu rijeke Une, gdje samo u BiH u tri opštine u slivu ove rijeke živi 58.000 stanovnika.

Lukić nagalašava da stanovništvo posebno uznemiravaju nezvanične informacije da je na pomenutoj lokaciji već počelo odlaganje medicinskog otpada.

Trgovska gora u susjednoj opštini Dvor u Hrvatskoj je Strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog otpada predviđena kao potencijalna lokacija za odlagalište.

Od opštine Dvor je krajem marta Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, pozivajući se na strategiju, zatražio da učestvuje u procesu izbora lokacije.