latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:28 | Autor: TANЈUG

SDS S o spomen-ploči u Vojniću: Tekst vrijeđa srpski narod

Organizacija Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) iz Vojnića tvrdi da u tamošnjoj bivšoj zgradi suda tokom rata '90-tih godina nije bio logor i da je tekstom sa spomen-ploče, otkrivene 11. aprila, uvrijeđen srpski narod.

Na ploči piše: "U znak sjećanja i opomene da se ne zaboravi da su na ovom mjestu tokom Domovinskog rata 1991 - 1995. godine bili zatvarani, mučeni i ubijani hrvatski branitelji i civili". Navedeno je i ime udruženja koje je postavlio obilježje - Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora.

U saopstenju SDS S navodi se da je tim tekstom uvrijeđen srpski narod s područja Vojnića, jer "spomenuti objekat nije nikad imao svrhu koncentracionog logora".

"Smatramo uvredom za sve građane Vojnića postavljanje ploče 10. aprila u popodnevnim satima - na dan obilježavanja NDH", ističe SDS S, koji je najavio da će uskoro objasniti i koja je uloga načelnika Nebojše Andrića (HDZ) u tome.

Na otkrivanju spomen-ploče dan kasnije, 11.aprila, Andrić je u ime Opštine Vojnić zapalio svijeću pokraj spomenika, nakon Ante Deura kao izaslanika predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ive Јelušića - izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Јosipa Leke.